fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Nuttige weetjes

banner architect-a-savoir

1. Welke houtsoorten?

Het PEFC-gelabeld hout op de Belgische markt is hoofdzakelijk Europees houtmaar meer en meer vindt u ook tropische houtsoorten met het PEFC-label. Hier een greep van de houtsoorten die in PEFC beschikbaar zijn op de Belgische markt: eik, beuk, populier, es, esdoorn, vuren, douglas, lork, grenen, meranti, merbau, keruing, kapoer, eucalyptus,…

Op de website www.pefc.be kan een opzoeking gedaan worden naar PEFC-gelabelde houtsoorten, -producten en -bedrijven.

 

2. Is PEFC-gelabeld hout duurder?

Neen, in principe wordt er geen meerprijs gevraagd voor PEFC-gelabeld hout. 

 

3. Wat als er een ander houtlabel gevraagd wordt?

Het PEFC-label geldt voor de overheden (in binnen- en buitenland) als garantie voor duurzaam bosbeheer en kan dus perfect aangeleverd worden als er gelabeld hout gevraagd wordt.

Wat de overheden betreft: zij mogen niet één label naar voorschuiven (op straffe van uitsluiting van de markt), maar dienen de gelijkwaardigheid te aanvaarden. Het PEFC-label zal steeds voldoen aan de gelijkwaardigheid als er een ander label voor duurzaam bosbeheer (met Chain of Custody-opvolging) gevraagd wordt. Indien u hier problemen zou ondervinden, neem dan zeker contact met ons op.

 

4. Premies

Heel wat steden en gemeenten reiken premies uit aan inwoners die ervoor kiezen om te bouwen met PEFC-gelabeld hout. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de stad Brussel, Harelbeke, Wuustwezel, Beveren, Izegem, Tessenderloo, Lochristi, Riemst, Knokke-Heist,… Check zeker bij de gemeente, provincie of gewest!

 

5. Nuttige links

Als u meer wenst te weten over hout, houtsoorten en hun toepassingen, dan verwijzen we u ook graag door naar:

www.houtinfobois.be (Houtinfobois)
www.hout.be (Belgian Woodforum)
www.houtgeeftzuurstof.be (Fedustria)
www.hcto.be (Houtstudie Centrum)