Online CO2-calculator

Online CO2-calculator

Met deze calculator kunt u de hoeveelheid CO2 gefixeerd in producten op basis van hout schatten overeenkomstig de norm EN 16449 [1]. Samen met de calculator, onderaan de pagina, kunt u ook de brochure downloaden. Die geeft een overzicht van de koolstofopslag in houten en op hout gebaseerde meubelen, naast definities van de basisbegrippen en een uitgebreide beschrijving van de methode om de hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) te berekenen die is gefixeerd in producten op basis van hout. 


Brochure

Klik hier om de brochure te downloaden.
Je kunt hieronder ook de video bekijken van het PEFC webinar over dit onderwerp.Online CO2-calculator 

Hoe gebruikt u hem? 

 1. Selecteer als producttype massief hout, multiplex, OSB, spaanplaat, MDF of HDF. 
 2. Voer de dichtheid in van de houtsoort of van de platen op basis van hout. Als u het niet weet, vindt u in deze lijst enkele referentiewaarden. Dichtheidswaarden zijn ook te vinden in vakliteratuur, bijvoorbeeld [2], of in de informatiebladen van de fabrikanten. Referentiegegevens leveren minder nauwkeurige ramingen op dan rechtstreeks gemeten dichtheidswaarden.
 3. Voer de lengte, breedte en dikte in cm van het product in. U kunt ook afzonderlijk het volume in cm3 van het product berekenen en de waarde invoeren in de cel ‘Volume’ (zo kunt u niet-veelhoekige stukken zoals cirkelvormige of gebogen blokken verwerken).
 4. Klik op 'Gefixeerd CO2 berekenen' en u ziet de hoeveelheid in het product gefixeerd CO2 in kg.
 5. Om de totale hoeveelheid in een meubelstuk gefixeerd CO2 in kg te berekenen, moet u de berekening voor elk onderdeel van dat meubel herhalen en de resultaten samentellen.
Carbon Calculator

Online CO2 calculator
Als u tijdens het gebruik van de calculator problemen ondervindt, meld dit dan aan data@pefc.org.

Opmerkingen

 • Deze calculator gaat uit van hout met een vochtgehalte (MC) van 12% en van platen op basis van hout (multiplex, OSB, spaanplaat, MDF, HDF) met 10% MC.
 • Vergeet tijdens het gebruik van de calculator niet dat u alleen de houten onderdelen van het product (massief hout of platen op basis van hout) mee mag tellen. Voor geplastificeerde MDF bijvoorbeeld mag u alleen de dikte van de MDF-plaat in aanmerking nemen, zonder het plastic laminaat.
 • U kunt de breedte, lengte en dikte van het product of het volume invoeren (zie punt 3 hierboven). Om het gebruik gemakkelijk te maken, verdwijnt de cel Volume wanneer u de cel Breedte invult. Wanneer u daarentegen de cel Volume invult, verdwijnen de cellen Breedte, Lengte en Dikte. Als u de inhoud van de cellen wist, worden alle cellen weer zichtbaar.
 • Afvangen, fixeren, opslaan: deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Bomen vangen CO2 uit de atmosfeer af door fotosynthese. Het CO2 wordt in hout gefixeerd als biogene koolstof, en die koolstof blijft zo opgeslagen tot het hout rot of verbrand wordt.
 • Deze calculator gebruikt de waarden van de koolstoffracties (in hout en platen op basis van hout), vermeld in de versie 2019 van de IPCC-richtsnoeren voor de nationale broeikasgasinventarissen uit 2006 – Volume 4 [3].
 • PEFC International en de auteurs wijzen elke aansprakelijkheid voor verkeerd gebruik van deze onlinecalculator af. Verklaringen over CO2-fixatie in producten en meubelen op basis van hout blijven de uitsluitende verantwoordelijkheid van degenen die dit verklaren.

Referenties

[1] EN 16449:2014 Wood and wood-based products - Calculation of the biogenic carbon content of wood and conversion to carbon dioxide.

[2] https://www.wood-database.com/ (accessed on 12 Sep 2023)

[3] IPCC (2019). 2019 Refinement to the 2006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories – Volume 4. Available at: https://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/public/2019rf/vol4.html (accessed on 12 Sep 2023).


Bekijk de video

Herbekijk de PEFC webinar van 5 oktober 2023 waarin auteur Francesco de calculator en de brochure presenteerde hier.


Het PEFC-chain of custody certificaat in 5 stappen

Bent u actief in de houtindustrie? Ontdek de voordelen van PEFC-chain of custody certificering voor uw bedrijf.
Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief