World Environment Day: het belang van bossen voor het milieu

Naar aanleiding van de World Environment Day, op 5 juni, zetten we graag de onmisbare functies van bossen voor het milieu onder de kijker.

World Environment Day: het belang van bossen voor het milieu

5 juni 2021 Bosbeheer

Naar aanleiding van de World Environment Day, op 5 juni, zetten we graag de onmisbare functies van bossen voor het milieu onder de kijker.

Dat bossen een onmisbare element van onze landschappen en een huis voor de meerderheid van de dieren op aarde vormen is geen geheim, maar weet je wat ze concreet doen voor het milieu?

Water & bodem

Ongeveer 75% van het toegankelijk zoet water in de wereld komt uit bossen. Door de filterende werking van de bosbodem is het bos een belangrijke bron van drinkwater. Deze functie is ook zeer belangrijk in België, waar veel waterbronnen zijn.

Bossen beschermen ons ook tegen de verwoestende kracht van water. Met hun wortels houden de bomen, struiken en planten van het bos de bodem vast. Dit voorkomt bodemerosie bij zware regenval en het verlies van belangrijke voedingsstoffen, vooral op hellingen. In heuvelachtige en bergachtige gebieden beschermt het bos de mens tegen lawines en modderstromen.

Klimaat

Een boom vangt gedurende zijn hele leven CO2 op en geeft zuurstof af aan de atmosfeer en de bossen absorberen bijna 40% van de door de mens veroorzaakte CO2. Door het gebruik van gekapte bomen in producten en bouwprojecten kan het in deze bomen opgeslagen CO2 worden opgevangen. Bij duurzaam bosbeheer zorgt de PEFC-gecertificeerde beheerder, die eigenaar is van het bos, ervoor dat het bos na de houtkap weer bijgroeit, zodat deze CO2-opvangcyclus behouden blijft.

Wist je dat?

Hout blijft koolstof opslaan, zelfs nadat de boom is geveld en gebruikt. Houten meubels en huizen kunnen honderden jaren lang koolstof opslaan.

Bosbeheer certificering

Om deze belangrijke ecologische functies te bevorderen is het nodig om onze bossen duurzaam te beheren.  

Ik kies PEFC-producten om illegale houtkap en ontbossing te bestrijden. Sandro, consument

Daarbij is het bijvoorbeeld verboden om in het bos GGO’s te gebruiken en wordt aanbevolen om dode bomen in het bos te laten om de biodiversiteit te bevorderen.

De regels van duurzaam bosbeheer omvatten ook een hele reeks eisen met betrekking tot de natuurlijke vernieuwing en wederaangroei van het bos, het behoud van de diversiteit, het respect voor de flora, de fauna, de bodem, het water en het landschap, en de werkomstandigheden van de bosarbeiders.

Duurzaam bosbeheer omvat, naast de milieukwesties, ook de sociale, economische en culturele dimensies van onze samenleving en is dus een essentieel onderdeel van duurzame ontwikkeling. Duurzaam beheerde bossen spelen dus een belangrijke rol bij het realiseren van een duurzame toekomst.

Ontdek hier meer over de bijdrage van duurzaam bosbeheer aan duurzame ontwikkeling en de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties.




PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Contact

Maxime de Schietere

Account Manager

Document(en)

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief