Ontbossing in jouw smartphone

Eén van de belangrijkste oorzaken van ontbossing is de ontginning van metalen en deze zijn essentieel voor de productie van onze smartphones. BOS+ geeft ons acht tips om het verschil te maken en de toekomst van onze bossen te verzekeren.

Ontbossing in jouw smartphone

16 juni 2021 Groot publiek & consumenten

Eén van de belangrijkste oorzaken van ontbossing is de ontginning van metalen en deze zijn essentieel voor de productie van onze smartphones. BOS+ geeft ons acht tips om het verschil te maken en de toekomst van onze bossen te verzekeren.

Volgens BOS+ bevindt meer dan een kwart van alle actieve mijnbouwsites zich binnen een straal van 10 km van een beschermd natuurgebied met rijke ecosystemen, 1.826 inactieve mijnen en mijnbouwprojecten zijn in opbouw, tevens gelegen in bosrijke gebieden en mijnbouwactiviteiten veroorzaken 7% van de wereldwijde ontbossing.

Gekapte gebieden worden zelden hersteld en maar al te vaak wordt het water vervuild door giftige stoffen die men tijdens het ontginningsproces gebruikt. Dieren overleven er niet langer, maar ook de mensen rondom deze gebieden worden sneller ziek en hebben amper toegang tot gezondheidszorg. 

Tips voor een duurzame aankoop én gebruik van jouw toestel

Na deze grimmige beschrijving van de situatie geeft BOS+ ons enkele ideeën om bewuster om te gaan met onze smartphones:

  • Verbruik bewust jouw smartphone en koop er een nieuwe enkel als het nodig is
  • Check de milieu-impact van het bedrijf dat jouw smartphone maakt
  • Kies voor refurbishede toestellen
  • Probeer eerst jouw smartphone te repareren
  • Geef jouw GSM een tweede leven

Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een Repair Cafe van De Transformisten, waar jouw draagbare kapotte elektro en computer, maar ook textiel, fiets, speelgoed en meubel gratis hersteld worden. Een andere interessante initiatief is die van Recupel, dat kapotte elektrische toestellen en lampen herstelt om te verkopen in Kringwinkels of hun materialen recycleert. 

Je kunt ook het Guide to Greener Electronics van Greenpeace checken om te zien welk merk het laagste milieu-impact heeft.


Andere tips vind je in het artikel van BOS+


Als consument het verschil maken

Naast deze tips voor een duurzame aankoop én gebruik van jouw smartphone, kun je je als consument nog verder engageren voor de toekomst van onze bossen. 

Producten op basis van hout of papier uit duurzame bronnen bieden een alternatief voor materialen met een hoge CO2-voetafdruk, zoals plastic, beton en staal. Of u nu uw huis renoveert of producten op basis van hout of papier koopt, controleer dus of uw producten het PEFC-label dragen.


PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Document(en)

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief