COVID-19: PEFC-richtlijnen

Om gecertificeerde bedrijven en certificatie-instellingen in deze coronatijden te ondersteunen, hebben wij een richtlijn opgesteld voor het uitvoeren van audits (Chain of Custody en duurzaam bosbeheer) en de overgang naar de standaarden van 2020.

COVID-19: PEFC-richtlijnen

11 januari 2021 Het PEFC-systeem

Om gecertificeerde bedrijven en certificatie-instellingen in deze coronatijden te ondersteunen, hebben wij een richtlijn opgesteld voor het uitvoeren van audits (Chain of Custody en duurzaam bosbeheer) en de overgang naar de standaarden van 2020.

Om de gevolgen van de reisbeperkingen te verlichten, kunnen de audits op afstand plaatsvinden. Als dat niet volstaat, kunnen de termijnen voor het behalen van het certificaat verlengd worden. 

Audits van de Chain of Custody

Deze richtlijn treedt in werking en kan door certificatie-instellingen worden toegepast vanaf de dag van publicatie (10 maart 2020). De richtlijnen zijn van toepassing tot herroeping door PEFC Council. Deze bijgewerkte richtlijn - Versie 5 - werd uitgebracht op 25 mei.

Het document beschrijft de algemene procedures voor de toepassing van deze richtlijn, evenals de specifieke regels voor initiële en hercertificatie-audits, controle-audits en controle van corrigerende maatregelen. Het is gebaseerd op IAF-documenten en de onlangs herziene PEFC-vereisten voor certificatie-instellingen die audits van de Chain of Custody uitvoeren: PEFC ST 2003:2020.

Audits van duurzaam bosbeheer

Deze richtlijn treedt in werking en kan door certificatie-instellingen worden toegepast vanaf de dag van publicatie (9 april 2020). De richtlijnen zijn van toepassing tot herroeping door PEFC Council. Deze bijgewerkte richtlijn - Versie 3 - werd uitgebracht op 18 december 2020.

Het document beschrijft de algemene procedures voor de toepassing van deze richtlijn, evenals de specifieke regels voor initiële en hercertificatie-audits, controle-audits en interne controleprogramma’s voor groepsorganisaties.  

Het is gebaseerd op het IAF Informative Document on the Management of Extraordinary Events or Circumstances Affecting ABs, CABs and Certified Organizations (IAF ID 3: 2011 - Issue 1) en het IAF Mandatory Document for the Use of Information and Communication Technology (ICT) for Auditing/Assessment Purposes (IAF MD 4:2018 - Issue 2).

De meest recente versie (Versie 3) verschaft updates over het uitvoeren van audits, waaronder het opstarten van hybride audits. Daarbij is een auditeur of technisch deskundige ter plaatse en bevindt de leider van het auditteam zich elders. Ze biedt ook de mogelijkheid om externe controle-audits en het jaarlijkse interne controleprogramma maximaal zes maanden uit te stellen. 

Overgang naar de standaarden van 2020

Wij hebben de overgangsperiode voor onze drie herziene internationale standaarden met zes maanden verlengd. Deze verlenging geldt voor de versies 2020 van de Chain of Custody (ST 2002), PEFC Trademarks (ST 2001) en Certification Body Requirements - Chain of Custody (ST 2003) standaarden. De overgangsdatum is nu 14 februari 2022.

Door deze verlenging hebben gecertificeerde bedrijven en certificatie- en accreditatie-instellingen zes maanden extra tijd om hun procedures af te stemmen op de vereisten in de versies 2020 van deze drie essentiële standaarden. De bedoeling is om onze stakeholders meer ademruimte te geven bij de overgang naar de standaarden van 2020. Wij begrijpen namelijk dat veel bedrijven overal het momenteel erg moeilijk hebben.

De standaarden van 2020 vindt u hieronder.

2002:2020 standaarden van de Chain of Custody van producten van bossen en bomen 1.08 MB

Aangezien de COVID-19-crisis aanhoudt, doen wij het nodige om deze richtlijnen up-to-date te houden.

Contact

Bernard Buntinx

Account Manager

News

28 april 2021

COVID-19: PEFC-richtlijnen

Het PEFC-systeem

27 april 2021

PEFC Belgium organiseert twee webinars voor architecten

Architectuur & duurzaam bouwen

11 januari 2021

COVID-19: PEFC-richtlijnen

Het PEFC-systeem

Newsletter

Blijf op de hoogte van onze projecten en activiteiten!