Best Use of Certified Timber Prize – Winnaar bekend gemaakt

Het winnende project is een perfect uithangbord voor het baanbrekende gebruik van samengesteld hout, niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook door zijn bijdrage aan een koolstofvrije toekomst.

Best Use of Certified Timber Prize – Winnaar bekend gemaakt

3 december 2021 Architectuur & duurzaam bouwen

Het winnende project is een perfect uithangbord voor het baanbrekende gebruik van samengesteld hout, niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook door zijn bijdrage aan een koolstofvrije toekomst.

Het is eindelijk zover! Het World Architecture Festival en PEFC International reikten de Best Use of Certified Timber Prize uit.

PEFC Deputy CEO Michael Berger kroonde tijdens een onlinesessie Scion Innovation Hub, Te Whare Nui o Tuteata van RTA Studio/Irving Smith Architects tot winnaar.

Scion Innovation Hub bevindt zich in Nieuw-Zeeland en werd geselecteerd uit een shortlist van acht projecten van over de hele wereld.

Het project sleepte ook de WAF-prijs in de categorie Completed Buildings - Higher Education and Research in de wacht.

Het gebouw is een prachtig voorbeeld van het gebruik van PEFC-gecertificeerd hout in een uniek diagonaal raster, en vereist minder materiaal dan traditionele constructies van samengesteld hout.

De juryleden vestigden de aandacht op de focus van het project, dat het zwaartekrachtprincipe achter gebouwen van samengesteld hout inruilt voor vormen die hun stevigheid ontlenen aan de geometrie, om zo aardbevingen te kunnen weerstaan.

Er werd ook opgemerkt dat het gebouw bij oplevering een neutrale opgenomen koolstofwaarde had en dat er zwaluwstaartverbindingen in zijn toegepast die netjes in elkaar schuiven – een mooie combinatie van vakmanschap en schoonheid.

“Scion Innovation Hub is een hommage aan de plaatselijke inheemse gemeenschap en haar geschiedenis, en tegelijk ook een onderzoekscentrum waar het bos centraal staat. Die twee aspecten sluiten volledig aan bij de PEFC-principes van respect voor de gemeenschap en continue innovatie”, aldus Michael Berger.

Innovatief en milieuvriendelijk

Scion Innovation Hub, Te Whare Nui o Tuteata is een heruitvinding van het hoofdkantoor van Scion, een onderzoeksinstituut van de overheid dat gespecialiseerd is in technologieontwikkeling voor de bosbouwindustrie.

Het project is vernoemd naar Tuteata, een voorouder van de drie plaatselijke deelstammen van de Māori. Voor de ingang van het gebouw staan drie grote driehoeken van gelamineerd hout, die symbool staan voor de drie deelstammen.

Bezoekers lopen door die portalen naar een atrium van drie verdiepen hoog, waar ze verwelkomd worden door een expositie over houtvezeltechnologie en een café. Op de bovenverdiepingen is er plaats voor meer besloten, akoestisch geïsoleerde open kantoren en samenwerkingsruimten.

Het project is een perfect uithangbord voor het baanbrekende gebruik van samengesteld hout, niet alleen vanuit esthetisch oogpunt, maar ook door zijn bijdrage aan een koolstofvrije toekomst.

De bijzonder gerenommeerde prijs

Naast het winnende project reikte de jury ook een zeer gerenommeerde prijs uit aan Microlibrary Warak Kayu van SHAU Indonesia.

De Microlibrary kadert in een initiatief om lezen te stimuleren door milieubewuste, multifunctionele gemeenschapsruimten te creëren in wijken waar veel gezinnen met lage inkomens wonen.

Bij het ontwerp van de Microlibrary was SHAU erop gebrand om leren toegankelijker te maken voor enkele van de armste gemeenschappen van Indonesië. Om gezinnen aan te moedigen gebruik te maken van de bibliotheek, werd ervoor gekozen om het ontwerp te doorspekken met leuke elementen, zoals een hangmatvloer en een schommel.

De jury loofde het gebruik van lokaal aangekocht, gecertificeerd tropisch hout en de designelementen, zoals de opvallende zonwering met diagonaal patroon, die de boekenplanken wat natuurlijke schaduw verleent.

De Best Use of Certified Timber Prize – met de steun van PEFC

PEFC International en WAF kenden dit jaar voor de derde keer de Best Use of Certified Timber Prize toe.

Deze prijs is opgedragen aan architecten en projectteams, voor hun gebruik van gecertificeerd hout als belangrijkste bouwmateriaal voor gebouwen die uitblinken op het gebied van duurzaamheid, innovatie, kwaliteit of uiterlijk.


Foto’s: Patrick Reynolds, KIE

Evenement(en)

Document(en)

News

26 september 2022

Best Use of Certified Timber Prize: de finalisten zijn bekend

Architectuur & duurzaam bouwen

19 september 2022

Responsible packaging — een nieuwe, bosgerichte visie op duurzaam verpakken

Bedrijven - Inkoop, groothandel & FMCG

8 september 2022

Weekend van hout en bos: win een nacht in een hut in het bos!

Groot publiek & consumenten

5 september 2022

Verantwoord verpakken: volg onze conferentie op Empack Gent

Bedrijven - Chain of Custody

28 juli 2022

PEFC schorst PEFC Rusland

Bosbeheer

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief