Ecobos - PEFC-certificering als logische keuze

Geert De Smet, zaakvoerder van Ecobos, over hoe een duurzame jongensdroom werkelijkheid werd en over de logische keuze voor PEFC-certificering.

Ecobos - PEFC-certificering als logische keuze

25 januari 2023 Chain of Custody bedrijven

Geert De Smet, zaakvoerder van Ecobos, over hoe een duurzame jongensdroom werkelijkheid werd en over de logische keuze voor PEFC-certificering.

Geert De Smet

Kun je je bedrijf even voorstellen?

Ecobos verkoopt producten van gerecycleerde, natuurlijke en milieuvriendelijke materialen. Ons aanbod is heel ruim maar steeds consequent milieuvriendelijk! Dat is ook altijd zo geweest. Met onze slogan “Ecobos - Good for you and nature too” maken we duidelijk waarvoor we staan. Onze producten zijn leuk én je helpt er de natuur mee. Intussen hebben we meer dan 3000 artikelen in ons gamma. Enerzijds kopen we afgewerkte artikelen in en verkopen we ze door. Dat gaat dan bijvoorbeeld over papierwaren en speelgoed. Anderzijds voorzien wij gepersonaliseerde artikelen aan de hand van laserprints. Bij dat laatste zijn er tal van opties. Denk maar aan gepersonaliseerde balpennen, sleutelhouders, trofees, pins …

Je bent klein begonnen, in de garage bij je broer. Leg eens uit.

Als student was ik een klimaatactivist. Mij eigen aankopen probeerde ik zo consequent mogelijk klimaatvriendelijk te doen. Zo had ik cursusblokken uit de Wereldwinkel. Toen ik vrijwilligerswerk deed op een Duits milieufestival, zag ik er een kraampje met leuke, vrolijke papierwaren. Mooier dan het bruine gerecycleerde papier dat we bij ons gewoon waren (lacht). Dat sprak me aan en ik was nieuwsgierig. Toen ik afgestudeerd was, ben ik een heel klein winkeltje begonnen in de garage van mijn broer.

Steeds meer is duurzaam doen, gewoon doen en geen rariteit meer. Geert De Smet, zaakvoerder Ecobos

Waarom heb je gekozen voor PEFC-certificering?

Ik vind dat de logica zelve, waar ik enorm achter sta. Certificering is de enige juiste manier van opvolging. Enkel met een certificaat kan je de klanten de garantie van duurzaam bosbeheer geven.

Je verkoopt zowel PEFC-gelabelde hout- als papierproducten. Wil je nog uitbreiden?

PEFC producten

Hier zit zeker nog groei in. Ook in de gepersonaliseerde producten. Wat ik zelf maak, heeft als basis PEFC-gecertificeerd plaatmateriaal, Europees hout dus. Ik zie hier nog enorm veel mogelijkheden.

 

 

In welke mate waarderen je klanten deze duurzame inspanningen?

Enkel met een certificaat kan je de klanten de garantie van duurzaam bosbeheer geven. Geert De Smet, zaakvoerder Ecobos

De waardering van de klanten is groot. Heel wat mensen zijn sowieso al langer overtuigd van duurzame aankopen, maar anderzijds zie ik ook de veranderende tijdsgeest. Zeker bij bedrijven. Die merken steeds meer dat ecologie belangrijk is in hun bedrijfsvoering. Uiteraard is dat deels vraaggestuurd: als hun klanten willen dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, dan gaan ze hier ook meer en meer op inzetten. Ook de sensibiliserende acties van de overheden werpen hun vruchten af. Vroeger moest ik mensen echt gaan overtuigen, nu is dat veel minder. Bovendien is het ook zo dat wie een eerste duurzame stap zet - hoe klein ook - terugkomt. Steeds meer is duurzaam doen, gewoon doen en geen rariteit meer.   


Terug naar de lijst

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief