De Franse gemeenschap bouwt een voorbeeldschool met PEFC-hout

Het gebouw is het eerste in een reeks nieuwe scholen in de Fédération Wallonie-Bruxelles. Het uitgangspunt: geprefabriceerde, modulaire en gemakkelijk repliceerbare gebouwen. Vooral het vele hout springt in het oog.

De Franse gemeenschap bouwt een voorbeeldschool met PEFC-hout

8 april 2024 Architectuur & bouw

De uitbreiding van het Koninklijk Atheneum in Gosselies, geopend in 2023, is een pilootproject binnen een reeks van nieuwe scholen in de Franse gemeenschap. Het uitgangspunt? Reproduceerbare, geprefabriceerde en modulaire gebouwen. Vooral het vele hout springt in het oog. “In de visie om een zo klein mogelijke impact te hebben op het klimaat, is al het hout PEFC-gecertificeerd”, vertelt Martin Guillaume, Project Engineer bij Ney & Partners.

Het is een fraai staaltje architectuur, de nieuwe basisschool van het Koninklijk Atheneum in Gosselies. De architecten kozen ervoor de grondstoffen te benadrukken. Zo blijven de CLT en het metselwerk op de meeste oppervlakken zichtbaar. 

Reproduceerbaar gebouw

“Samen met de architecten van A-Practice kregen we de opdracht om reproduceerbare, geprefabriceerde en modulaire gebouwen te ontwikkelen. De school in Gosselies is de eerste in een reeks. Naast de school in Gosselies, is ook de bouw van een school in Herseaux bijna beëindigd”, legt Martin Guillaume uit.


Meer dan 850 m³ in CLT

De vele houtelementen springen in het oog. “De keuze voor massief hout van het type CLT (cross laminated timber) was voor de Fédération Wallonie-Bruxelles in eerste instantie een technische oplossing voor onze duidelijke eisen: snelheid van uitvoering via prefabricage, warme uitstraling en een natuurlijk materiaal met een grote CO2-opslagcapaciteit”, vertelt Jérôme Meunier, coördinator van de afdeling Architectuur van de Fédération Wallonie-Bruxelles. 

Afbeelding niet beschikbaar

Visie van circulariteit

Het project op de site in Gosselies bestaat uit drie structuren: een klaslokaalgebouw (gelijkvloers +1) voornamelijk in CLT, een sporthal in dragend houtskelet en CLT/gelamelleerd-dak en een binnenplaats bestaande uit de CLT-delen van het eerste gebouw. 

Houtcertificering is de enige garantie voor duurzaam bosbeheer. Jérôme Meunier, coördinator van de afdeling Architectuur van de Fédération Wallonie-Bruxelles

“Dat laatste is vrij uniek en past volledig in de visie van circulariteit. De uitsneden van ramen en deuren in de panelen hebben we gebruikt voor de binnenplaats zodat er geen verspilling is van het hout”, verklaart Martin Guillaume.

De vele voordelen van hout

“Hout in de bouw heeft enorm veel voordelen. Door de natuurlijke productie en de CO2-opslag heeft het materiaal een lage impact op het milieu. Verder kun je overgaan tot een zeer snelle uitvoering op de werf omdat de elementen geprefabriceerd worden in het atelier. Ter plaatse kan de opstelling ook snel gebeuren omdat alle details vooraf doordacht werden en omdat we niet temperatuurafhankelijk zijn. En niet te vergeten: de warme uitstraling van het hout”, aldus Martin Guillaume. 

Gecertificeerd hout als strikte voorwaarde

Dat was een eis van de opdrachtgever. Al het gebruikte hout is hier afkomstig van PEFC-gecertificeerde bossen. “De certificering van het hout is voor ons de enige manier om ervoor te zorgen dat we de oorsprong van het hout kennen en dat we de garantie hebben van duurzaam bosbeheer”, verduidelijkt Jérôme Meunier. Hier kon Ney & Partners perfect aan voldoen: “Wij eisen sowieso gecertificeerd hout van onze leveranciers. In dit project stond een zo klein mogelijke impact op het leefmilieu voorop, dus is het maar normaal dat er gekozen werd voor PEFC-gecertificeerd hout”, besluit Martin Guillaume.


Projectdata

Volume PEFC-hout

  • CLT: 850 m³
  • Gelamineerd hout: 91 m³
  • Massief hout:  17 m³
  • Buitenpanelen: 11 m³

Duurzaam bouwen met de PEFC-certificatie

Wanneer je als aannemer gebruik maakt van PEFC-gelabeld hout, is het belangrijk om zelf over een Chain of Custody-certificaat te beschikken. Enkel op die manier kun je garanderen dat het gebruikte hout afkomstig is van duurzaam beheerde bossen. Neem contact met ons op voor meer info.


© foto’s: Maxime Delvaux - Ney & Partners / WOW

Terug naar de lijst

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief