Het restauratieproject van Notre-Dame van Parijs is PEFC-gecertificeerd

De PEFC-projectcertificering werd toegekend voor de herbouw van de dakstructuur van de kathedraal Notre-Dame de Paris. De delen die in april 2019 door de brand werden verwoest, werden identiek herbouwd met dezelfde technieken en materialen als het origineel: massief eiken.

Het restauratieproject van Notre-Dame van Parijs is PEFC-gecertificeerd

8 mei 2024 Architectuur & duurzaam bouwen

Nu de heropbouw van de volledige dakstructuur van de Parijnse kathedraal Notre-Dame in massief eikenhout voltooid is, heeft PEFC France, samen met het technologie-instituut FCBA, officieel het PEFC-projectcertificaat toegekend aan de openbare instelling Rebâtir Notre-Dame de Paris, de opdrachtgever van de restauratiewerken.

Deze certificering bevestigt de duurzame herkomst van de gebruikte materialen van massief eikenhout en de verantwoordelijke aard van het werk dat is uitgevoerd door de opdrachtgever, hoofdarchitecten van historische monumenten en projectmanagers.

Een engagement voor cultureel en natuurlijk erfgoed

De middeleeuwse frames van het schip en koor, gebouwd in de 13e eeuw, en die van de Viollet-le-Duc torenspits en beide armen van het transept, daterend uit de 19e eeuw, werden verwoest tijdens de brand op 15 april 2019. Ze werden op identieke wijze gerestaureerd, met dezelfde technieken en materialen als het originele, massief eikenhout.

Door de dakstructuur van de Notre-Dame opnieuw in hout op te bouwen, waarvan een deel - het grote dak - ook wel "het bos" wordt genoemd, zal de gedeelde geschiedenis van de kathedraal en de Franse bossen nog eeuwenlang worden geschreven.

Net als de Notre-Dame van Parijs zijn de Franse bossen levende symbolen van ons cultureel, tastbaar en ontastbaar erfgoed, dus het is belangrijk om ze te behouden om hun levensduur voor toekomstige generaties te garanderen.

Een engagement van de hele sector

Als teken van solidariteit mobiliseerde de hele Franse bosbouw- en houtindustrie zich om het hout te leveren dat nodig was om aan de specificaties van dit uitzonderlijke project te voldoen.

Actoren uit staatsbossen, gemeenschappelijke bossen, bosbouwcoöperaties, bosbouwdeskundigen, particuliere eigenaren en verwerkingsbedrijven waren allemaal betrokken bij het garanderen dat elke fase van de reconstructie van de kaders werd uitgevoerd volgens een aanpak van duurzaam bosbeheer, waarbij het evenwicht tussen de economische, sociale en milieudimensies van het bos werd bewaard.

Deze systemische aanpak maakt het mogelijk om de bossen waaruit het hout afkomstig is te vernieuwen, waardoor hun multifunctionaliteit behouden blijft, met behoud van diversiteit, vitaliteit, productiviteit en regeneratiecapaciteit.

PEFC projectcertificering: bewijs van engagement

Projectcertificering, ontwikkeld door PEFC, certificeert dat ten minste 70% van het totale volume van het gebruikte hout PEFC-gecertificeerd is, wat garandeert dat de vereisten van PEFC voor boscertificering, die een set regels voor bosbeheer definiëren en controleren die van toepassing zijn op alle belanghebbenden in het bos (boseigenaren, bosbeheerders, bosexploitanten, aannemers in de bosbouw), zijn geïmplementeerd.

Daarnaast certificeert de implementatie van PEFC chain of custody in projectcertificering dat alle partijen die betrokken zijn bij een bouw- of renovatieproject, of het nu gecertificeerde bedrijven of onderaannemers zijn, de controleprincipes hebben toegepast die door PEFC zijn gedefinieerd, waardoor het mogelijk is om de stroom gecertificeerd hout in elke fase van de leveringsketen te volgen.

Dankzij de 35 PEFC-gecertificeerde zagerijen die betrokken zijn bij het project, waarvan de meerderheid PEFC-gecertificeerd is, de 175 PEFC-gecertificeerde bossen en het gebruik van meer dan 80% PEFC-gecertificeerd rondhout, profiteert het hele frames van de Parijse kathedraal Notre-Dame nu van de PEFC-projectcertificering.

De implementatie van PEFC's regels voor duurzaam bosbeheer aan de ene kant en chain of custody aan de andere kant, betekent dat PEFC-certificering nu kan worden toegekend voor het gehele houtreconstructieproject Notre-Dame van Parijs, een bewijs van de inzet van de belanghebbenden voor duurzaam bosbeheer en een ecologisch, sociaal en economisch verantwoorde houtbouwlocatie.

"Ik wil PEFC France en het FCBA Institute of Technology bedanken voor deze certificering. Het erkent de opmerkelijke engagement en sterke steun van alle spelers in de bosbouw en houtindustrie: het ONF, France Bois Forêt en zijn leden, de burgemeesters van bosgemeenschappen, privé eigenaren en hun vertegenwoordigers, en zagerijen in heel Frankrijk, die bomen hebben geschonken en het hout hebben verwerkt. Ik wil hen hartelijk bedanken, evenals de kapers, houthakkers en timmerlieden die hun expertise ten dienste hebben gesteld van de wedergeboorte van de kathedraal, als onderdeel van een voorbeeldig restauratieproject", aldus Philippe Jost, voorzitter van Rebâtir Notre-Dame de Paris. 

Christine de Neuville, voorzitter van PEFC Frankrijk, voegde hieraan toe: "De toekenning van deze certificering vandaag is niet alleen een erkenning van de engagement van de klant, Rebâtir Notre-Dame de Paris, maar ook van de hele bosbouw- en houtsector voor het voortbestaan van het Franse bos op de lange termijn. Deze ongekende mobilisatie van de sector om een symbool van het Franse erfgoed te herstellen is een perfecte illustratie van de visie en vastberadenheid die PEFC al 25 jaar nastreeft: alle belanghebbenden in de bosbouw samenbrengen en oplossingen bieden om de gemeenschappelijke uitdagingen aan te gaan die voor ons liggen: de veranderende ecologische, economische en maatschappelijke uitdagingen waarmee de bossen in Frankrijk worden geconfronteerd in het licht van de opwarming van de aarde, en zo het Franse bos te behouden".


Over PEFC

PEFC is opgericht in 1999 en is een internationale organisatie die zich inzet voor het behoud van bossen en de instandhouding van bosbestanden om te voldoen aan de houtbehoeften van de samenleving van vandaag en in de toekomst. PEFC garandeert duurzaam beheerde bossen door middel van een set regels (de zogenaamde "normen") die van toepassing zijn in gecertificeerde bossen. Om continue verbetering te garanderen, worden deze regels periodiek herzien. De PEFC-certificering, die aanwezig is in 56 landen over de hele wereld, verenigt mensen rond een visie op het bos die streeft naar een evenwicht tussen de ecologische, maatschappelijke en economische functies, en zorgt voor duurzaam bosbeheer en de betrokkenheid van meer dan 750.000 boseigenaren en meer dan 20.000 bedrijven in Frankrijk.

Over de openbare instelling Rebâtir Notre-Dame de Paris

De openbare instelling Rebâtir Notre-Dame de Paris is opgericht bij wet van 29 juli 2019 op 1 december 2019, na de brand van 15 april 2019, om studies en werkzaamheden te leiden, te coördineren en uit te voeren die bijdragen aan het behoud en de restauratie van de kathedraal, en in het bijzonder de heropening ervan in 2024. Dit overheidsorgaan, dat deel uitmaakt van het ministerie van Cultuur, is ook verantwoordelijk voor de promotie van het project en de betrokken beroepen en expertise. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws van de site: @rebatirnotredamedeparis op Facebook, Instagram en YouTube en rebatirnotredamedeparis.fr

Over het Technologisch Instituut FCBA

Het industrieel technisch centrum FCBA (Forêt Cellulose Bois-construction Ameublement) werd opgericht in 1952 en heeft als missie de technische vooruitgang te bevorderen en bij te dragen tot de verbetering van de efficiëntie en de kwaliteitsborging in de industrie. Het bestrijkt de hele bosbouw-, hout- en meubelsector: bosbouw, pulp en papier, houtkap, zagerijen, timmerwerk, schrijnwerkerij, constructies, houten platen, meubels, verpakkingen en diverse producten...

Perscontact: Elisa CHEMINAUD-GHEERAERT - elisa.cheminaud-gheeraert@insign.fr - +33 6 12 45 73 43


Foto credits: © David Bordes - Rebâtir Notre-Dame de Paris, © Patrick Zachmann - Magnum Photos, © Patrick Zachmann - Magnum Photos, © David Bordes - Rebâtir Notre-Dame de Paris






PEFC & EUDR

Ontdek hoe PEFC zijn standaarden afstemt op de regelgeving van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten.

Contact

Valérie Squelart

Communication & Marketing

Keep in touch

Ontvang elke 2 maanden onze nieuwsbrief