fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Persberichten

Wenst u ook onze persberichten te ontvangen? Bezorg dan uw naam en de naam van het medium, evenals uw e-mail en telefoonnummer aan onze persverantwoordelijke Alice Gerbaux via info[at]pefc.be.

 

Hout, hernieuwbaar bouwmateriaal bij uitstek, op voorwaarde dat het uit duurzaam beheerde bossen komt

Mar 14 2019

 

PEFC Belgium, de vereniging die duurzaam bosbeheer en het gebruik van gelabelde houtproducten promoot, zal aanwezig zijn op de beurs Bois & Habitat om het publiek te informeren over het PEFC-label, dat garant staat voor een duurzaam bosbeheer.


Of het nu gaat om een vloer, een deur, ramen, meubels of een geraamte, de consument moet vaak kiezen tussen verschillende materialen zoals staal, aluminium, kunststof, beton of hout wanneer hij een huis gaat bouwen of inrichten.

Waarom voor hout kiezen en onder welke voorwaarden?

1st prize PEFC Timber WAF20181ste prijs “Best Use of Certified Timber” at World Architecture Festival 2018  - © PEFC

Wegens zijn thermische, isolerende en milieuvriendelijke eigenschappen is hout aan een opmars bezig als vernieuwend materiaal op de bouw- en renovatiemarkt.

Het is hét ecologische en hernieuwbare materiaal bij uitstek, op voorwaarde natuurlijk dat het uit duurzaam beheerde bossen komt (waarvoor het PEFC-label garant staat).

In tegenstelling tot gelijksoortige materialen heeft hout een veel gunstigere koolstofbalans in de strijd tegen de klimaatverandering. Hout is afkomstig van een bron die van nature hernieuwbaar is: bossen. Zodoende draagt het bij tot de opname (als boom) en vervolgens tot de opslag (als timmerhout) van CO2. Door het gebruik van 1 m³ timmerhout kan op die manier bijna 1 ton CO2 uit de atmosfeer worden gehaald.

Hout is ook minder vervuilend en minder energieverslindend dan soortgelijke materialen. De productie van hout vergt bijvoorbeeld 4 keer minder energie dan beton, 60 keer minder dan staal en 130 keer minder dan aluminium.

Voor hout kiezen volstaat evenwel niet om het milieuverantwoorde karakter van een aankoop te waarborgen. Men moet namelijk absoluut de garantie hebben dat het gekochte hout uit een duurzaam beheerd bos komt, om te vermijden dat men onder meer bijdraagt tot de ontbossing, een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering.

Een ander belangrijk element waarmee men rekening moet houden – voor zover mogelijk uiteraard – is de impact van het transport. Een vrachtwagen stoot gemiddeld 1 ton CO2/1000 gereden km uit. Ook al zou het uit duurzaam beheerde bossen komen, hout dat duizenden kilometer heeft afgelegd, zou een veel minder interessante ecologische voetafdruk hebben. Het wereldwijde PEFC-label voor boscertificatie wordt toegekend aan een brede waaier van lokale houtsoorten. In België worden 46 % van de bossen duurzaam beheerd en PEFC heeft er een aandeel van 92 % in de gecertificeerde oppervlakten. Als we de geografische zone uitbreiden tot onze buurlanden is bijna 60 % van de bosoppervlakte gecertificeerd en heeft PEFC daarin een aandeel van bijna 91%.

Door PEFC-gecertificeerd of gelijkwaardig hout te kiezen voor zijn bouw- of verbouwingsproject, maakt de consument dus een verantwoorde keuze.

 

PEFC Belgium aanwezig op Bois & Habitat 2019

Bois & Habitat – gewijd aan bouwen en inrichten met hout – vindt van 22 tot 25 maart plaats in Namur Expo. Op deze beurs waar alle deskundigen uit de sector verzameld zijn, krijgt u vast een antwoord op uw vragen als u een huis gaat bouwen of inrichten met hout.

PEFC Belgium zal er op stand nr. 2021 het publiek informeren over het PEFC-label, dat garant staat voor een duurzaam bosbeheer, en over het gebruik van duurzaam hout bij de bouw en inrichting van een woning.

Met de hulp van PEFC Belgium zal u zodoende de PEFC-gecertificeerde leverancier kunnen vinden die aan uw behoeften voldoet, en de verschillende bestaande houtsoorten met het PEFC-label kunnen ontdekken. Er zal u tevens worden uitgelegd welke garanties PEFC biedt op het vlak van duurzaam bosbeheer, of hoe u de zekerheid hebt dat het geleverde hout inderdaad PEFC-gecertificeerd is.

Onder de exposanten vindt u ook 12 PEFC-gecertificeerde ondernemingen: Best Wood Schneider, Carlier Bois, Cras woodshops, Ecobati, Eugen Decker, Hout Van Steenberge, Kewlox, Menuiserie Riche, Mobic, Soprema, Sibomat en Stabilame. Al deze ondernemingen bieden producten van hout met het PEFC-label aan. U heeft dus de garantie dat het hout waarvan deze producten gemaakt worden, uit duurzaam beheerde bossen komt. U kunt deze ondernemingen op de beurs gemakkelijk herkennen dankzij de borden “Wij zijn PEFC gecertificeerd” op hun stand.

Een grote wedstrijd voor de bezoekers 

Ten slotte organiseert PEFC Belgium voor de bezoekers van de beurs naar jaarlijkse gewoonte een grote wedstrijd, waarmee prachtige prijzen te winnen zijn. Dit jaar is de PEFC-gecertificeerde onderneming Mathy by Bols partner van de wedstrijd. Iedereen kan deelnemen en zijn kans wagen om zijn kinderkamer in te richten met designmeubelen van PEFC-gecertificeerd hout (waarde van 2.308 € voor de eerste prijs en van 1.573 € voor de tweede prijs).

 

 bulletinconcours

 

logo mathybybols bois habitat logo Logo PEFC

 

Info voor de pers 

Alice Gerbaux – Hoofd marketing & communication – a.gerbaux[at]pefc.be - +32 (0)2 227 56 57

More information:

  Persbericht 14.03.2019