fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Persberichten

Wenst u ook onze persberichten te ontvangen? Bezorg dan uw naam en de naam van het medium, evenals uw e-mail en telefoonnummer aan onze persverantwoordelijke Alice Gerbaux via info[at]pefc.be.

 

Brussel gaat voor groen: een PEFC-gecertificeerde kerstboom uit Wallonië

Nov 21 2018

Coupe sapin de noël Bxl Kap Brusselse kerstboom 2018 PEFC Belgium. 4

Vandaag geveld in Baelen, morgen op de Brusselse Grote Markt

Vandaag werd, onder het wakend oog van journalisten en van René COLLIN, de Waalse Minister voor Natuur, Bos en Toerisme, de spar geveld die vanaf morgen de Brusselse Grote Markt zal sieren. De boom, een geschenk van Wallonië aan de stad Brussel, is afkomstig uit een PEFC-gecertificeerd bos. Een mooi en duurzaam gebaar!

Groen, meer dan enkel maar een kleur!
Elk jaar siert een enorme spar de Grote Markt van Brussel tijdens de eindejaarsperiode, ter gelegenheid van Winterpret. Net als in 2011, 2013, 2015 en 2017 is de boom afkomstig uit een PEFC-gecertificeerd bos; een bos dat duurzaam beheerd wordt. De boom wordt dit jaar gehaald uit een bos in Baelen.

Een sterk signaal voor de toekomstige generaties!
Met de keuze voor een PEFC-gecertificeerde spar benadrukt Wallonië het belang van een duurzaam bosbeheer in het Gewest, dat streeft naar een evenwicht tussen de ecologische, sociale en economische functie van de bossen. René Collin, Waals Minister van Natuur, Bos en Toerisme: «Het Waalse bos vormt een van de onbetwistbare charmes in de toeristische strategie die wij voeren samen met het Commissariat général au Tourisme en de promotievereniging Wallonie Belgique Tourisme. Voor Wallonië is het een enorme meevaller dat - op wat velen als de mooiste markt ter wereld beschouwen - alle ogen zijn gericht op deze indrukwekkende ambassadeur van de biodiversiteit, maar ook van het duurzame beheer van de Waalse bossen. Voorts hebben de producenten van kerstbomen die lid zijn van de UAP-CPSN (Union Ardennaise des Pépiniéristes-Centre Pilote des Sapins de Noël) zich verbonden tot het charter/label «Véritable & Eco responsable»: 6 verbintenissen als bewijs van de kwaliteit van de Waalse kerstbomen. Ons Gewest, dat jaarlijks meer dan 5 miljoen kerstbomen voortbrengt, heeft een ambitieus nieuw label in het leven geroepen dat de naleving van milieuvriendelijke productiecriteria aantoont. Dat is een sterk signaal naar de consument, maar ook en vooral naar de toekomstige generaties».

Dankzij dit mooie, duurzame gebaar geeft de stad Brussel ten aanzien van haar burgers ook blijk van haar engagement en wil ze groot en klein sensibiliseren. « Ook dit jaar heeft de Stad Brussel de eer om dit prachtige geschenk van het Waalse Gewest in ontvangst te mogen nemen. Brussel is fier de spar een plaats te kunnen geven op het mooiste marktplein ter wereld », aldus Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel.

Identiteitskaart van de kerstboom
Soort: Fijnspar (Picea abies).
Hoogte: 22 meter.
Oorsprong: gemeente Baelen, eigendom van het Waalse Gewest, domeinbos “Western Hertogenwald”, gehucht: « Millescheid ». PEFC-gecertificeerd bos.
Bevindt zich op een hoogte van 470 meter.

Wat is een PEFC-gecertificeerd bos?
PEFC staat voor: Programme for the Endorsement of Forest Certification.
PEFC, het grootste boscertificatiesysteem ter wereld, garandeert dat de bossen beheerd worden volgens strikte criteria met een evenwicht tussen de ecologische, sociale en economische functies van het bos. Zo wordt de toekomst van de bossen veilig gesteld. Een gezond bos is van levensbelang voor dieren, planten en mensen. In Wallonië is meer dan de helft van de bossen PEFC-gecertificeerd. Dit komt overeen met een oppervlakte van meer dan 300 000 hectare. Het PEFC-label op hout of papier duidt aan dat het product zijn herkomst heeft in duurzaam beheerde bossen. Het label werd in het leven geroepen door PEFC Internationaal, een wereldwijde NGO die alle actoren van het bos groepeert: bosgebruikers, boseigenaars, wetenschappers, de industrie en milieuverenigingen.

Meer info :
WBT : Sophie Dekkers - sophie.dekkers[at]wbtourisme.be, +32 (0)81 84 41 09
• PEFC : Alice Gerbaux - a.gerbaux[at]pefc.be, +32 (0)0488 82 28 91

Foto : © PEFC Belgium

More information:

  Persbericht 21.11.2018