fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Persberichten

Wenst u ook onze persberichten te ontvangen? Bezorg dan uw naam en de naam van het medium, evenals uw e-mail en telefoonnummer aan onze persverantwoordelijke Alice Gerbaux via info[at]pefc.be.

 

Fotowedstrijd: Experience Forests, Experience PEFC

Apr 19 2018


Leg de schoonheid van onze bossen vast op de gevoelige plaat #experienceforestscontest2018

 
BRUSSEL - Na het overweldigend succes van vorig jaar, vindt van 22 april tot en met 5 juni 2018 de tweede editie van de grote fotowedstrijd ‘Experience Forests, Experience PEFC’ plaats. PEFC-organisaties uit 16 landen wereldwijd slaan de handen in elkaar en organiseren gelijktijdig een grote fotowedstrijd met als doel duurzaam bosbeheer te promoten en te sensibiliseren voor een verantwoord aankoopgedrag van hout en papier.

Banner FB grand NL


Aan wat denk jij als je aan bossen denkt? Misschien wel aan boshyacinten die zorgen voor een paarse gloed, een kampeerweekend met de scouts, een eekhoorntje dat zich verschuilt in een boom, dat rode stipje dat een paddenstoel blijkt te zijn, bladeren aan de bomen die verkleuren, een bosbeheerder die de bomen hamert... We kunnen onze groene longen niet genoeg in de kijker plaatsen, want hoe meer we ervan gaan houden, hoe meer we ze zullen respecteren.


Breng onze bossen in beeld

De opdracht voor zowel amateur- als professionele fotografen is eenvoudig: breng onze bossen in beeld en toon ons wat ze voor jou betekenen en hoe jij ze beleeft. Het thema is dus zeer ruim en kan zowel boslandschappen, bomen, dieren, bloemen, mensen... omvatten, maar zeker ook producten die afkomstig zijn uit bossen, zoals architecturale pareltjes in hout of papieren kunstwerken.


Instagram en een website

Deelnemen kan door de foto, liefst in hoge resolutie, te posten op Instagram onder de hashtag #experienceforestscontest2018, gevolgd door @pefcbelgium. Vergeet ook niet @pefcbelgium te volgen om geldig deel te nemen. Speciaal voor de wedstrijd werd er ook een microsite uitgewerkt: www.pefc.photo. Je vindt er alle info over de wedstrijd.

De wedstrijd wordt afgetrapt op 22 april 2018 (Internationale Dag van de Aarde) en loopt tot 5 juni 2018 (Internationale Dag van het Milieu). De Belgische winnaars worden ten laatste op 16 juni bekendgemaakt.


Samenwerking met de KBBM

Dit jaar gaat PEFC Belgium voor deze wedstrijd een samenwerking aan met de Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij. Beide organisaties streven naar duurzaam bosbeheer en willen de pracht van onze bossen in beeld brengen. Bij de KBBM zal de wedstrijd resulteren in een kalender die aan alle PEFC-gecertificeerde boseigenaars en partnerorganisaties wordt bezorgd.

 

Schitterende prijzen

De Belgische deelnemers maken kans op volgende prijzen:

 1. Ontdekkingsweekend in de Ardennen! Geniet van de rust temidden de Ardense bossen en ga ‘s nachts op stap met een natuurgids om het burlen van de herten mee te maken; een unieke belevenis.
 2. Een jaarabonnement op het tijdschrift National Geographic; (foto)journalistiek van de bovenste plank voor wie houdt van natuurpracht.
 3. Het Mölkky outdoor spel, vervaardigd uit PEFC-gelabeld hout uiteraard.
 • Extra:
  We selecteren maximum 12 foto’s voor een kalender van de KBBM. Deze winnaars worden beloond met het boek ‘Bossen in België’ (Olivier Baudry en Frédéric Demeuse). 


De jury

Onze nationale jury is samengesteld uit één vertegenwoordiger van PEFC Belgium en twee experten:

 • Philippe Moës is al twintig jaar boswachter bij het DNF (Département Nature et forêts van het Waalse gewest) en al dertig jaar natuurfotograaf. Hij heeft al negen boeken, gewijd aan het natuurpatrominium in West-Europa, op zijn naam staan. Zijn foto’s werden al internationaal bekroond. Philippe is verder ook actief in tal van milieuverengingen waar hij kennis als pedagoog, agronoom en natuurgids ter beschikking stelt. www.photos-moes.be.

 • Frédéric Demeuse: De foto's van fotograaf en natuurwetenschapper Frédéric Demeuse zijn de uitdrukking van zijn onblusbaar verlangen om over de diversiteit, de kwetsbaarheid, de kracht en het belang van de natuur te getuigen, ervan te genieten, het als herinnering vast te leggen en dit te delen. Zijn favoriete onderwerpen zijn bossen, landschappen, natuur en biodiversiteit, zowel in eigen land als erbuiten. Met zijn foto’s doet hij een oproep voor een beter begrip en een groter besef van onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur. www.fredericdemeuse.com.


2018 PEFC Photographer of the Year Award

 • De drie beste foto’s van onze nationale wedstrijd dingen automatisch mee naar de ‘2018 PEFC Photographer of the Year Award’ op internationaal niveau.
 • De winnaar wordt beloond met een reis naar Genève (Zwitserland) om de 2018 PEFC Forest Certification Week bij te wonen of kan kiezen voor een cheque ter waarde van 3000 CHF (+/- 2800 €).
 • De top-12 foto’s zullen bovendien in november tentoongesteld worden tijdens de ‘2018 PEFC Forest Certification Week’ in het Movenpick Hotel in Genève (Zwitserland). Mogelijks zal deze tentoonstelling een roadtrip maken over de hele wereld in 2018/2019.
 • De top-12 foto’s zullen verschijnen in de fotokalender ‘Experience Forests, Experience PEFC’ 2019.

 

 

Het PEFC-label
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld met meer dan 300 miljoen gecertificeerde oppervlakte wereldwijd, waarvan 300.000 hectare in België. Producten met het PEFC-logo garanderen de herkomst uit verantwoord beheerde bossen. Concreet betekent dit een bosbeheer dat tegelijk economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig is. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos. Bedrijven die PEFC-producten willen verwerken en/of verhandelen, dienen in het bezit te zijn van een certificaat, het zogenaamde Chain of Custody-certificaat. Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bedrijven en reikt het certificaat uit voor een periode van 5 jaar mits jaarlijkse controle. Wereldwijd beschikken 18.800 bedrijven over een PEFC-certificaat. In België gaat het om 485 bedrijven. Je vindt het PEFC-logo op tal van hout- en papierproducten, zowel bij de detailhandel als in grootwarenhuizen.

De Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij
De Koninklijke Belgische Bosbouwmaatschappij (de Bosbouwmaatschappij) zag het licht in 1893 en ijvert sindsdien voor de promotie en bescherming van het bos, alsook voor een verantwoord bosbeheer. Al 125 jaar verdedigt ze met volle overtuiging oplossingen en denkpistes voor het multifunctionele bos van de toekomst als bron van leven. De leden van de Bosbouwmaatschappij - eigenaars, beheerders, actoren en bosliefhebbers - werken allen aan de verwezenlijking van deze doelstellingen. Daartoe biedt de Bosbouwmaatschappij haar leden en de gemeenschap aangepaste diensten aan die steunen op haar terreinkennis en know-how.
www.kbbm.be

 

 

Info voor de pers (niet voor publicatie):
Mieke Vercruijsse, Communicatieverantwoordelijke
m.vercruijsse[at]pefc.be, tel: 02 227 56 57

 

 

 

 

 

More information:

  Persbericht 19.04.2018