PEFC Belgium

Persberichten

Wenst u ook onze persberichten te ontvangen? Bezorg dan uw naam en de naam van het medium, evenals uw e-mail en telefoonnummer aan onze persverantwoordelijke m.vercruijsse@pefc.be.

 

Fotowedstrijd en expo: Experience Forests, Experience PEFC

Apr 20 2017

 

Leg de schoonheid van onze bossen vast op de gevoelige plaat

 

PEFC-organisaties uit vijfentwintig landen wereldwijd slaan de handen in elkaar en organiseren gelijktijdig een grote fotowedstrijd. Doel hiervan is duurzaam bosbeheer te promoten en een sensibiliseringsactie op te zetten voor een verantwoord aankoopgedrag. Elk land beloont de deelnemers met enkele prijzen en de beste foto's dingen mee naar de '2017 PEFC Photographer of the Year Award' op internationaal niveau.

Natuurpracht, wie is daar niet gevoelig voor? Boshyacinten die het bos in een paarse gloed laten baden, knoppen die ontluiken, een eekhoorntje dat zich verschuilt in een boom, dat rode stipje dat een paddenstoel blijkt te zijn,... We kunnen onze groene longen niet genoeg in de kijker plaatsen, want hoe meer we ervan gaan houden, hoe meer we ze zullen respecteren.

Duurzaam bosbeheer promoten
Het doel van PEFC is om de bossen wereldwijd duurzaam te beheren. Momenteel is nog maar 11% van de totale bosoppervlakte wereldwijd gecertificeerd. Certificatie is de enige manier om duurzaam bosbeheer te garanderen. PEFC wil met deze fotowedstrijd duurzaam bosbeheer promoten.

Breng onze bossen in beeld
De opdracht voor zowel amateur- als professionele fotografen is duidelijk: breng onze bossen in beeld en toon ons wat ze voor jou betekenen en hoe jij ze beleeft. Het thema is dus zeer ruim en kan zowel boslandschappen, bomen, dieren, bloemen, mensen... omvatten, maar zeker ook producten die afkomstig zijn uit bossen, zoals architecturale pareltjes in hout of papieren kunstwerken.

Verloop van de wedstrijd
De wedstrijd wordt in België afgetrapt op 22 april 2017 (Internationale Dag van de Aarde) en loopt tot 5 juni 2017 (Internationale Dag van het Milieu). De Belgische winnaars worden ten laatste op 16 juni bekendgemaakt. Onze jury is samengesteld uit experten van over het hele land, waaronder Philippe Moës (natuurfotograaf - met al enkele boeken op zijn naam – en boswachter in dienst van het Département Nature & Forêts van de Waalse overheid) en Gerd Herren (natuurdocumentairemaker en consultant op vlak van bosbeheer).

Speciale website
Speciaal voor de wedstrijd werd een microsite uitgewerkt: www.pefc.photo. Enkel foto's binnengestuurd via deze website, gelden als deelname. Gebruik van Facebook en Instagram, via #myforestbelgium wordt aangemoedigd, enkel en alleen om meer mensen te laten meegenieten van de foto's.

Schitterende prijzen en een tentoonstelling in Tour en Taxis
De Belgische deelnemers maken kans op volgende prijzen:
1. Een sprookjesweekend: 2 nachten in een boomhotel voor 2 personen + ontbijt
2. PEFC-gelabelde pepermolen en zoutvat van Peugeot voor verantwoord keukenplezier
3. Eén boek naar keuze over natuurfotografie: Praktijkboek Natuurfotografie (Ronald Wilfred Jansen) of het boek 'Au nom du Cerf' (Philippe Moës en Gérard Jadoul)

We selecteren in totaal 20 van de ingezonden foto's. Die zullen van 21 juni tot 14 juli 2017 tentoongesteld worden in het magnifieke decor van Tour & Taxis in Brussel!

2017 PEFC Photographer of the Year Award
De drie beste foto's van onze nationale wedstrijd dingen automatisch mee naar de '2017 PEFC Photographer of the Year Award' op internationaal niveau.

  • De winnaar wordt beloond met een reis naar Helsinki (Finland) om de 2017 PEFC Forest Certification Week bij te wonen of kan kiezen voor en cheque ter waarde van 3000 CHF (+/- 2800 €).
  • De top-12 foto's zullen bovendien in november tentoongesteld worden tijdens de '2017 PEFC Forest Certification Week' in het Scandic Park hotel in Helsinki (Finland). Mogelijks zal deze tentoonstelling een roadtrip maken over de hele wereld in 2017/2018.
  • De top-12 foto's zullen verschijnen in de fotokalender 'Experience Forests, Experience PEFC' 2018.

  

banner 300x250  NL

 

Het PEFC-label
PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld met meer dan 300 miljoen gecertificeerde oppervlakte wereldwijd, waarvan 300.000 hectare in België. Producten met het PEFC-logo garanderen de herkomst uit verantwoord beheerde bossen. Concreet betekent dit een bosbeheer dat tegelijk economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig is. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos. Bedrijven die PEFC-producten willen verwerken en/of verhandelen, dienen in het bezit te zijn van een certificaat, het zogenaamde Chain of Custody-certificaat. Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bedrijven en reikt het certificaat uit voor een periode van 5 jaar mits jaarlijkse controle. Wereldwijd beschikken 18.800 bedrijven over een PEFC-certificaat. In België gaat het om 476 bedrijven. Je vindt het PEFC-logo op tal van hout- en papierproducten, zowel bij de detailhandel als in grootwarenhuizen.

Info voor de pers (niet voor publicatie):
Mieke Vercruijsse, Communicatieverantwoordelijke, m.vercruijsse[at]pefc.be

More information:

  Persbericht 20.04.2017

Nieuwsbrief

Steun onze bossen

Doe een gift om onze bossen een mooie toekomst te geven !

Indien u niet beschikt over een Paypal account, kunt u ons eveneens steunen door een overschrijving te doen op de bankrekening BE32 3601 1535 2002 (PEFC Belgium).

Fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro (vergeet niet uw naam en adres te vermelden).

Meer weten