fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

De geschiedenis van PEFC – 2004 tot 2010: van Europa tot de wereld

Apr 23 2020

2004 tot 2010. In die zes jaar zijn wij uitgegroeid van een zuiver Europese tot een volwaardige internationale organisatie.

De geschiedenis van PEFC gaat verder! In juli wierpen wij een blik op onze beginjaren, van onze oprichting in 1999 tot onze naamswijziging in 2003. Tot dan hadden wij leden buiten Europa, maar geen van hen had voor zijn nationale boscertificatiesystemen de goedkeuring van PEFC gekregen. Alleen de Europese boseigenaars hadden dus de goedkeuring van PEFC. Dat veranderde allemaal in 2004.

2003 PEFC map Endorsed NotEndorsed 2019 10 04

December 2003

 

Amper vijf jaar na het ontstaan van PEFC als certificatiesysteem voor Europese boseigenaars verwelkomden wij de eerste PEFC-gecertificeerde boszone buiten Europa. Australië en Chili kregen namelijk de goedkeuring van PEFC. Zo nam onze Europese organisatie voor het eerst een wereldwijde dimensie aan.

Vanaf dan groeiden wij uit tot het grootste boscertificatiesysteem ter wereld, met PEFC-gecertificeerde boszones in 37 landen, die de vijf continenten bestrijken.

2004 tot 2010: zes jaren van groei

Eind 2004 werden meer dan 2 miljoen hectare bossen PEFC-gecertificeerd in Zuid-Amerika en Oceanië. Kort daarna volgden bossen in Noord-Amerika. PEFC gaf namelijk zijn fiat aan het Canadese boscertificatiesysteem (CSA) en het Sustainable Forestry Initiative (SFI). Dat betekende een grote stap voorwaarts in de PEFC-gecertificeerde oppervlakte, die in één jaar toenam van 55 miljoen tot 187 miljoen hectare.

2004 was voor ons ook een belangrijk jaar in Afrika: Gabon sloot zich met de Pan-African Forest Certification (PAFC) aan bij PEFC en werd zo het eerste land dat een nationaal boscertificatiesysteem ontwikkelde op het continent. Na PAFC Gabon volgden PAFC Kameroen en PAFC Congo. Deze aangesloten landen ontwikkelden samen een regionaal systeem - het eerste in zijn soort. Door deze samenwerking kunnen de drie organisaties hun middelen samenvoegen en hun kennis delen, terwijl ze hun systemen in eigen land onafhankelijk blijven beheren.

In de loop der jaren, en naarmate de PEFC-gecertificeerde bosoppervlakte in Europa, Oceanië, Amerika en Afrika toenam, bleek duidelijk dat wij ons op Azië moesten richten.
In 2007 startten wij met de promotie in Azië, met twee hoofddoelen: enerzijds ervoor zorgen dat duurzaam beheerde bossen in de regio de PEFC-certificatie kunnen krijgen, en anderzijds de erkenning van PEFC vergroten en de certificatie van de Chain of Custody uitbreiden.

In 2009 werd het nationale boscertificatiesysteem van Maleisië goedgekeurd, waarbij in één jaar tijd 4 miljoen hectare bossen de PEFC-certificatie behaalden. Sindsdien werd onze aanwezigheid in de regio almaar groter. In Azië zijn nu negen landen aangesloten bij PEFC, waaronder China, India en Indonesië, en werken verschillende andere landen aan nationale systemen die voldoen aan de eisen van PEFC.

2010 PEFC map Endorsed NotEndorsed 2019 10 04 1

December 2010

 

Eind 2010 telden we wereldwijd meer dan 220 miljoen hectare PEFC-gecertificeerde bossen, die 27 landen en vijf continenten bestreken. Tussen 2004 en 2010 is het aantal certificaten voor de PEFC Chain of Custody meer dan verviervoudigd, van ongeveer 1900 in 16 landen tot ruim 7600 in 53 landen.

Kom nog meer te weten over andere mijlpalen in de geschiedenis van PEFC!