fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

PEFC : een kwaliteitslabel in een veranderende wereld

Jan 23 2020


Maatschappelijk verantwoord ondernemen is vandaag broodnodig. Het is echter niet altijd evident om het verschil te maken op zijn eigen schaal. PEFC is een gemakkelijk en transparant label dat u toelaat om u te engageren op een concrete manier en dat engagement rond ketenbewaking ook te communiceren.

EFDOMy3XYAAFIsv


Een veranderende wereld

De wereld verandert en de burger is steeds meer bekommerd om het milieu. Elk bedrijf dat competitief wil blijven op de markt moet zich daarvan bewust zijn. Eerst en vooral om een nieuwe generatie werknemers aan te trekken voor wie maatschappelijk verantwoord ondernemen een evidentie is, daarnaast om een consument tevreden te stellen die steeds meer beseft welke impact zijn aankopen hebben op milieu en maatschappij en die om verantwoorde producten vraagt.

77 % van de Belgen geeft blijk van milieubewustheid, ook wel ‘Blue Deal’ genoemd - Martine Clerckx, Wide

Bebossing, cruciaal voor de planeet

Bebossing is cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. Bossen zijn de belangrijkste ecosystemen ter wereld, met de grootste biodiversiteit. Ze zijn het equivalent van de koraalriffen in onze zeeën. Elk jaar verdwijnen er zo’n 13 miljoen hectare wouden. Die ontbossing zorgt voor 20% van de koolstofuitstoot die het gevolg is van de menselijke activiteit. Ontbossing vermijden is de grootste prioriteit in het klimaatbeleid.


Retail en FMCG, hoe kunnen we het verschil maken?

Het is niet altijd even gemakkelijk om op je eigen niveau te handelen. Toch kunnen de beslissingen van onze retailers een belangrijke invloed hebben op het lot van onze blauwe planeet. Als bedrijf hebt u de keuze om tijdens de hele bevoorradingsketen te opteren voor producten (zoals verpakkingen, displays enzovoort) die op een milieubewuste en maatschappelijk verantwoorde manier werden geproduceerd. Aarzel niet om deze manier van werken in te bedden in de KPI’s van uw medewerkers, zodat ze gemotiveerd zijn om de juiste keuzes te maken.


Het PEFC-label, een eenvoudige en efficiënte oplossing

2/3e van de consumenten heeft een positiever beeld van ondernemingen die verantwoordelijk aankopen en dat garanderen door een label als PEFC1 .

86% van de Belgische bevolking verklaart dat het geen producten wil verbruiken die schade aanrichten aan de bossen2.

Labels als PEFC staan voor eenvoudige en efficiënte oplossingen die toelaten om een verantwoordelijke keuze te maken en deze ook te communiceren door de wettelijkheid en de duurzame oorsprong van uw aankopen van hout en papier te garanderen. PEFC is een onafhankelijk organisatie zonder winstoogmerk, die aanwezig is in meer dan 50 landen. Ze biedt een systeem dat de bedrijven garandeert dat de producten op basis van hout en papier die ze aankopen op duurzame en legale manier tot stand zijn gebracht. Dit gebeurt via twee verschillende processen: het label voor duurzaam beheerde bosbouw en dat van de controleketen, allebei gerealiseerd door onafhankelijke audits.

In België is 92 % van de gecertificeerde oppervlakte PEFC (91 % in onze buurlanden en 68 % in Europa). Wie als bedrijf bij de aankopen van hout en papier de voorkeur geeft aan producten met een PEFC-label, zorgt mee voor het behoud van de lokale bossen en helpt de korte circuits in stand te houden.

Door te kiezen voor verpakkingen in papier en karton met PEFClabel, verzekert u zich ervan dat de grondstoffen die u gebruikt van duurzame oorsprong zijn, steunt u het anti-ontbossingsbeleid, onderschrijft u 15 van de 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) en beantwoordt u aan de verwachtingen van de consumenten door te bewijzen dat uw bedrijf zich engageert op het gebied van ketenbewaking en bosbehoud.

 

1 PEFC/GFK Global consumer survey 2017
2 WWF & Bos+ 2019