fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Winnaar Best Use of Certified Timber Prize bekend

Jan 21 2020

Het World Architecture Festival (WAF) is het live en interactieve internationale architectuur festival, waar architecten tezamen komen om te delen, inspireren en uitmuntende architectuur te vieren. Tijdens de WAF worden architectuurprijzen in verschillende categorieën toegekend. Voor de tweede keer hebben WAF en PEFC de Best Use of Certified Timber Prize shortlist bekend gemaakt van projecten waarin gecertificeerd hout op een innovatieve, educatieve of artistieke manier is gebruikt. In totaal 39 architecten en projectteams uit 18 landen deden dit jaar mee aan de wedstrijd.

Op 6 december heeft de jury van het WAF de Best Use of Certified Timber Prize uitgereikt. Tijdens het galadiner met meer dan 1.000 aanwezigen werd Pingelly Recreation and Cultural Center (PRACC) door iredale pedersen hook en Advanced Timber Concepts als winnaar bekendgemaakt. “We zijn blij om deze prijs te ontvangen, het honoreert het gebruik van duurzaam hout als belangrijkste materiaal voor een gebouw dat in het hart van de lokale Pingelly-gemeenschap ligt”, aldus Patrick Beale van Advanced Timber Concepts.

WAF PEFC prize Best Use of Certified Timber

Van links naar rechts : Ben Gunneberg van PEFC International, Patrick Beale van Advanced Timber Concepts Studio, Adrian Iredale en Finn Pedersen van Iredale Pedersen Hook Architects en Mark Thomson van Eco Effective Solutions.

Voor de prijsuitreiking hadden de elf genomineerde teams hun projecten gepresenteerd aan de jury, bestaande uit Mark Thomson van Eco Effective Solutions, Keith Bradley van Feilden Clegg Bradley Studios, Jonathan Coote van Warren & Mahoney en Hattie Hartman van Architects ‘Journal.

 

Duurzaamheid, inclusiviteit

PRACC Pingelly winner WAF 2019 PEFC Best Use of Certified Timber 1

Het winnende gebouw kijkt uit over het kleine stadje Pingelly in West-Australië en dient als een ontmoetingsplaats voor de lokale gemeenschap. Het bestaat uit vier paviljoens verbonden door een lange veranda. De paviljoens bevatten een sporthal, evenementenruimtes, bars, een gemeenschappelijke keuken, een cultureel centrum en een bowl club, waar bezoekers worden verwelkomd bij sportevenementen, muziekuitvoeringen en sociale bijeenkomsten.

De gemeenschap bestaat uit 12% oorspronkelijke bewoners en is de trotse thuisbasis van de Pingelly Tigers – het eerste inheemse Australische voetbalteam dat in de jaren zestig werd opgericht.

PRACC Pingelly winner WAF 2019 PEFC Best Use of Certified Timber 2

Gecertificeerd hout is in het hele gebouw gebruikt. Hardhout werd gebruikt in vloeren, bekleding en lambrisering. “Het is altijd geweldig om te zien hoe architecten gecertificeerd hout gebruiken om opmerkelijke gebouwen te creëren waar mensen kunnen wonen en werken”, aldus Ben Gunneberg, CEO van PEFC International.

“Deze erkenning geeft klanten het vertrouwen dat hout een waardevol en fantastisch materiaal is om te gebruiken. Het vertrouwen in houtgebruik groeit in Australië. We zullen de prijs delen met de lokale gemeenschap,” zei Adrian Iredale, van iredale pedersen hook.

PRACC Pingelly winner WAF 2019 PEFC Best Use of Certified Timber 3

Foto credits: World Architecture Festival, Peter Bennetts