fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

20-jarig jubileum voor PEFC – vier het met ons!

Jul 18 2019


PEFC 20 years logo2019 is een heel bijzonder jaar voor PEFC: het markeert ons 20-jarig jubileum!

20 jaar geleden kwamen Europese boseigenaren samen om een ​​internationaal boscertificeringssysteem te creëren dat aansloot bij de behoeften van eigenaren met klein bosbezit: op 30 juni 1999 werd PEFC opgericht. Tot juni 2020 vieren we de prestaties van 20 jaar zorg voor bossen lokaal en wereldwijd.

In de komende 12 maanden kijken we terug op 20 succesvolle jaren mede dankzij ruim 20.000 gecertificeerde bedrijven en zo’n 1.000.000 boseigenaren. Via een reeks artikelen zullen we elke maand het verhaal van PEFC vertellen, van de eerste ideeën tot vandaag. In juli gaan we terugkijken naar “PEFC: de beginjaren”, de oprichting van PEFC en de mijlpalen op weg om ‘s werelds grootste boscertificeringssysteem te worden.


PEFC, de eerste jaren

In juli vertellen we ook over de kleine en familie boseigenaren wereldwijd, de reden van onze oprichting. We leggen uit hoe de miljoen kleine boseigenaren zich hebben laten certificeren en profiteren van de vele voordelen die PEFC-certificering met zich meebrengt.

Founding of PEFC 1 1

De oprichting van PEFC in juni 1999 was een keerpunt voor kleine boseigenaren in Europa. Het markeerde de start van een internationaal boscertificeringssysteem dat hun behoeften centraal stelt, waardoor ze certificering kunnen behalen en toegang hebben tot veeleisende markten. Maar het duurde niet lang voordat boseigenaren buiten Europa ook konden profiteren …

Omdat we ons 20-jarig jubileum vieren, gaan we de komende maanden een ‘kijkje’ nemen in onze geschiedenis. Vandaag kijken we terug op onze begin jaren.

Na de oprichting van PEFC in juni 1999 hadden we een kantoor nodig en moesten we beslissen in welk land we zouden zijn gevestigd. Luxemburg werd gekozen en binnen een jaar was het secretariaat van PEFC International operationeel. Om te communiceren met de PEFC-leden en de bosbouwsector werd in maart 2000 de eerste PEFC-nieuwsbrief.

Een mijlpaal kwam in mei 2000 toen Finland, Zweden en Noorwegen de allereerste landen werden die de PEFC-goedkeuring van hun nationale boscertificeringssystemen bereikten. Dit betekende dat boseigenaren, groot en klein, PEFC-certificering konden behalen. Tezamen was dat toen 18 miljoen hectare bosgebied PEFC-gecertificeerd. Vandaag is dat meer dan 300 miljoen hectare!

PEFC GA Luxemburg 2000PEFC General Assembly, Luxemburg, 2000

In de voetsporen van bosbeheer kwam de PEFC Chain of Custody-certificering, de essentiële schakel tussen het bos en de consument. De ontwikkeling van de regels voor de verificatie van de houtketen werd gestart in maart 1999 in Segovia, Spanje. De PEFC Algemene Vergadering heeft de regels in februari 2000 unaniem goedgekeurd en de weg geopend voor PEFC-gecertificeerde producten op de markt.

In 2001 hebben we de conventies van de International Labour Organization (ILO) opgenomen in onze richtlijnen. Deze richtlijnen bepalen de vereisten voor de manier waarop landen hun nationale norm voor bosbeheer moeten ontwikkelen. Deze verandering plaatst arbeidsrechten in het hart van onze normen, iets dat voor ons – nu en in de toekomst – belangrijk blijft. Bekijk onze nieuwste Benchmark voor duurzaam bosbeheer welke tijdens de 23e internationale General Assembly van PEFC in november jl. werd aangenomen, waarin we de sociale vereisten verder hebben uitgebreid.

PEFC 2002 databaseEen belangrijke ontwikkeling kwam aan het begin van 2002, toen we onze eerste online publieke database lanceerden. Via een nieuwe website hadden bedrijven nu eenvoudig toegang tot informatie over de oorsprong van hout met het PEFC-logo. Bezoek de huidige database.

Het was nog maar twee jaar geleden dat we van start gingen, maar in 2001 hadden we al een lid buiten Europa: Canada. Deze werd snel gevolgd door Australië, Brazilië, Chili en Maleisië, die allemaal lid werden van de PEFC alliantie in 2002. Het was duidelijk dat we niet langer Europees waren.

Blijf op de hoogte om meer te leren over mijlpalen in de geschiedenis van PEFC!


Vier met ons mee!

Van juli tot juni zijn er tal van gelegenheden om met ons mee te vieren.

Later dit jaar lanceren wij onze #myPEFCmoment-campagne, waaraan iedereen kan deelnemen. Maak gewoon een foto van het PEFC-label op een product, deel die online met de hashtag #myPEFCmoment en maak kans op fantastische prijzen!

De hashtag #20yearsofcaring bundelt activiteiten van PEFC-leden en belanghebbenden over heel de wereld.

Als je een PEFC-gecertificeerde onderneming of boseigenaar bent kan je het speciale jubileum logo gebruiken op je website of andere communicatiemiddelen. Het 20 jarig jubileum logo is beschikbaar nadat je ingelogd bent in de labelgenerator.

Indien je nog geen toegang hebt tot de labelgenerator of als je niet gecertificeerd bent, maar wel het 20-jarige logo wilt gebruiken, laat het ons weten en stuur een email naar info@pefc.be.

Vandaag zorgen voor de bossen van morgen.