fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

PEFC Standaarden “Trees outside Forests” op het Wereld Agroforestry Congres

Jun 26 2019


Decennialang kwamen alleen bomen in bossen in aanmerking voor boscertificering. Nochtans groeien bomen ook buiten bossen, in hagen, verspreid over boerderijen, langs straten in de stad, ... Dankzij de goedkeuring van onze herziene norm inzake duurzaam bosbeheer vorig jaar zal dat nu veranderen.

Dat was de boodschap van het PEFC-team tijdens het Wereld Agroforestry Congres dat vorige maand in het Franse Montpellier georganiseerd werd.

Door de toevoeging van 'Bomen Buiten het Bos' (TOF - “Trees outside Forests”) wordt PEFC-certificering voor het eerst toegankelijk voor miljoenen boeren die bomen op agrarische grond bezitten of beheren. Dat zal aan de rurale bevolking meer kansen geven om een inkomen te verwerven en tegelijk ook helpen bij het bereiken van een aantal duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

“Ik wil PEFC echt feliciteren met het initiatief om een norm te ontwikkelen voor Bomen Buiten het Bos,” zei Tony Bartlett, adviseur bij het bosbouwprogramma van ACIAR, op het Wereld Agroforestry Congres.

“Het is altijd een van mijn bezorgdheden geweest dat kleinschalige boeren die bomen kweken op landbouwgrond, worden benadeeld of zelfs gediscrimineerd op de internationale markten. Dat komt omdat het voor hen moeilijker is om zich te houden aan de internationale normen die van toepassing zijn op grotere bosgebieden. Daarom is er hier dus echt nood aan.”

We hebben deze nieuwe benadering inzake PEFC-certificering afgestemd op de unieke omstandigheden van een beperkt aantal bomen dat gekweekt wordt op landbouwgrond. De nieuwe norm is ook praktisch en betaalbaar voor boeren of andere landbeheerders, voor wie bomen vaak slechts een van hun vele gewassen zijn. Hier vindt u meer informatie…

De BBB-certificering van de eerste kleinschalige boeren

Na de goedkeuring van de internationale norm inzake duurzaam bosbeheer moeten nationale boscertificeringsinstanties nu hun eigen BBB-certificering uitwerken die is aangepast aan de plaatselijke context. India is een pionier ter zake.

“We zijn de BBB-norm momenteel nog aan het uitwerken. Zodra ze helemaal op punt staat, zal ze ter goedkeuring worden voorgelegd aan PEFC,” aldus dr. Devendra Pandey, BBB-voorzitter bij NCCF, ons lid uit India.

“Ik ben er zeker van dat de nieuwe norm, zodra ze in India wordt goedgekeurd, heel nuttig zal zijn voor boeren en ook voor bedrijven, die hun producten dan zullen kunnen exporteren naar het buitenland.”

Nadat de Indiase BBB-norm de goedkeuring heeft gekregen van PEFC, zullen de Bomen Buiten het Bos van de kleine boeren in het land in aanmerking komen voor PEFC-certificering.

“Het is fantastisch dat we na drie jaar werken nu aan de uitvoering kunnen beginnen. We willen het internationale kader voor BBB uitrollen in de hele regio. We beginnen in India, maar hopen het volle potentieel van de Zuidoost-Aziatische markt, waar kleine boeren een prominente rol spelen, te kunnen benutten,” aldus Richard Laity, verantwoordelijke Ontwikkeling Zuidoost-Azië.