fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Hout, hernieuwbaar bouwmateriaal bij uitstek, op voorwaarde dat het uit duurzaam beheerde bossen komt

Mar 14 2019


Of het nu gaat om een vloer, een deur, ramen, meubels of een geraamte, de consument moet vaak kiezen tussen verschillende materialen zoals staal, aluminium, kunststof, beton of hout wanneer hij een huis gaat bouwen of inrichten.

Waarom voor hout kiezen en onder welke voorwaarden?

1st prize PEFC Timber WAF20181ste prijs “Best Use of Certified Timber” at World Architecture Festival 2018  - © PEFC

Wegens zijn thermische, isolerende en milieuvriendelijke eigenschappen is hout aan een opmars bezig als vernieuwend materiaal op de bouw- en renovatiemarkt.

Het is hét ecologische en hernieuwbare materiaal bij uitstek, op voorwaarde natuurlijk dat het uit duurzaam beheerde bossen komt (waarvoor het PEFC-label garant staat).

In tegenstelling tot gelijksoortige materialen heeft hout een veel gunstigere koolstofbalans in de strijd tegen de klimaatverandering. Hout is afkomstig van een bron die van nature hernieuwbaar is: bossen. Zodoende draagt het bij tot de opname (als boom) en vervolgens tot de opslag (als timmerhout) van CO2. Door het gebruik van 1 m³ timmerhout kan op die manier bijna 1 ton CO2 uit de atmosfeer worden gehaald.

Hout is ook minder vervuilend en minder energieverslindend dan soortgelijke materialen. De productie van hout vergt bijvoorbeeld 4 keer minder energie dan beton, 60 keer minder dan staal en 130 keer minder dan aluminium.

Voor hout kiezen volstaat evenwel niet om het milieuverantwoorde karakter van een aankoop te waarborgen. Men moet namelijk absoluut de garantie hebben dat het gekochte hout uit een duurzaam beheerd bos komt, om te vermijden dat men onder meer bijdraagt tot de ontbossing, een belangrijke oorzaak van de klimaatverandering.

Een ander belangrijk element waarmee men rekening moet houden – voor zover mogelijk uiteraard – is de impact van het transport. Een vrachtwagen stoot gemiddeld 1 ton CO2/1000 gereden km uit. Ook al zou het uit duurzaam beheerde bossen komen, hout dat duizenden kilometer heeft afgelegd, zou een veel minder interessante ecologische voetafdruk hebben. Het wereldwijde PEFC-label voor boscertificatie wordt toegekend aan een brede waaier van lokale houtsoorten. In België worden 46 % van de bossen duurzaam beheerd en PEFC heeft er een aandeel van 92 % in de gecertificeerde oppervlakten. Als we de geografische zone uitbreiden tot onze buurlanden is bijna 60 % van de bosoppervlakte gecertificeerd en heeft PEFC daarin een aandeel van bijna 91%.

Door PEFC-gecertificeerd of gelijkwaardig hout te kiezen voor zijn bouw- of verbouwingsproject, maakt de consument dus een verantwoorde keuze.