fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Brussel gaat voor groen: een PEFC-gecertificeerde kerstboom uit Wallonië

Nov 21 2018


Vandaag geveld in Baelen, morgen op de Brusselse Grote Markt

Coupe sapin de noël Bxl Kap Brusselse kerstboom 2018 PEFC Belgium. 4

Vandaag werd, onder het wakend oog van journalisten en van René COLLIN, de Waalse Minister voor Natuur, Bos en Toerisme, de spar geveld die vanaf morgen de Brusselse Grote Markt zal sieren. De boom, een geschenk van Wallonië aan de stad Brussel, is afkomstig uit een PEFC-gecertificeerddomeinbos dat door de “Département de la Nature et des Forêts” wordt beheerd. Een mooi en duurzaam gebaar!


Groen, meer dan enkel maar een kleur!

Elk jaar siert een enorme spar de Grote Markt van Brussel tijdens de eindejaarsperiode, ter gelegenheid van Winterpret. Net als in 2011, 2013, 2015 en 2017 is de boom afkomstig uit een PEFC-gecertificeerd bos; een bos dat duurzaam beheerd wordt. De boom wordt dit jaar gehaald uit een bos in Baelen.


Een sterk signaal voor de toekomstige generaties!

Met de keuze voor een PEFC-gecertificeerde spar benadrukt Wallonië het belang van een duurzaam bosbeheer in het Gewest, dat streeft naar een evenwicht tussen de ecologische, sociale en economische functie van de bossen. René Collin, Waals Minister van Natuur, Bos en Toerisme: « Het Waalse bos vormt een van de onbetwistbare charmes in de toeristische strategie die wij voeren samen met het Commissariat général au Tourisme en de promotievereniging Wallonie Belgique Tourisme. Voor Wallonië is het een enorme meevaller dat - op wat velen als de mooiste markt ter wereld beschouwen - alle ogen zijn gericht op deze indrukwekkende ambassadeur van de biodiversiteit, maar ook van het duurzame beheer van de Waalse bossen. Voorts hebben de producenten van kerstbomen die lid zijn van de UAP-CPSN (Union Ardennaise des Pépiniéristes-Centre Pilote des Sapins de Noël) zich verbonden tot het charter/label «Véritable & Eco responsable»: 6 verbintenissen als bewijs van de kwaliteit van de Waalse kerstbomen. Ons Gewest, dat jaarlijks meer dan 5 miljoen kerstbomen voortbrengt, heeft een ambitieus nieuw label in het leven geroepen dat de naleving van milieuvriendelijke productiecriteria aantoont. Dat is een sterk signaal naar de consument, maar ook en vooral naar de toekomstige generaties ».

Dankzij dit mooie, duurzame gebaar geeft de stad Brussel ten aanzien van haar burgers ook blijk van haar engagement en wil ze groot en klein sensibiliseren. « Ook dit jaar heeft de Stad Brussel de eer om dit prachtige geschenk van het Waalse Gewest in ontvangst te mogen nemen. Brussel is fier de spar een plaats te kunnen geven op het mooiste marktplein ter wereld », aldus Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel.

Na het Winterpretseizoen zal de boom op de Grote Markt gesneden worden om aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel aangeboden te worden. Een van de studenten beeldhouwkunst zal er een kunstwerk van maken.