fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Hoe mijn bedrijf certificeren?

banner hoecertificeren

Een PEFC-Chain of Custody-certificaat behalen, is gemakkelijker dan u denkt. Het volstaat om uw bevoorrading grondig in kaart te brengen, goed na te denken over welke opvolging van de papier/houtstromen voor uw bedrijf de beste is en de makkelijkste manier om deze opvolging te implementeren in uw bedrijf. Vervolgens komt een onafhankelijke auditeur ter plaatse en kan die u een certificaat uitreiken. Eenmaal u over het certificaat beschikt, is het een kwestie van het zoveel mogelijk bekend te maken zodat u er snel de vruchten van kunt plukken.

Door de juiste voorbereidingen te treffen, kan u voldoen aan de PEFC-Chain of Custody-standaard.

In grote lijnen gaat het hier om 5 stappen:

1. Kies het certificaat dat het beste bij uw bedrijf past

  • Individueel certificaat
  • Multisite-certificaat (één bedrijf met meerdere vestigingen)
  • Groepscertificaat (groep van zelfstandige, kleine bedrijven)
  • Projectcertificaat (per project, beperkt in plaats en tijd)

2. Breng uw bevoorrading in kaart

Ga na of uw leveranciers gecertificeerd zijn en zoek eventueel nieuwe leveranciers om uw bevoorrading te vergroten. Onze leveranciersgids kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.

3. Kies uw opvolgingsmethode

Er bestaan twee opvolgingsmethodes en u bent vrij de methode te kiezen die het nauwst aansluit bij de werking van uw bedrijf.

  • De fysieke scheiding: uw bedrijf koopt PEFC-gecertificeerde grondstof in en mengt die niet met niet-gecertificeerde grondstof
  • De percentagemethode: Indien u gecertificeerd met niet gecertificeerd materiaal mixt, moet u weten en kunnen verantwoorden wat het percentage gecertificeerd materiaal in een eindproduct is.

4. Zet een zorgvuldigheidssysteem (Due Dilligence) op

Om te waarborgen dat het hout afkomstig is van gecontroleerde bronnen en dus niet uit illegale kap, dient het bedrijf een zorgvuldigheidssysteem (toegang tot informatie, risicoanalyse, risicobeperking) op te zetten. Het zorgvuldigheidssysteem dat PEFC aanbiedt, voldoet aan de eisen van de European Timber Regulation.

5. Schrijf een managementsysteem uit en contacteer een certificatie-instelling

Aan de hand van een managementsysteem houdt u bij welke hout/papierproducten op de locatie worden aangekocht en verkocht als PEFC-gecertificeerd. Als dit document werd uitgeschreven, kunt u een certificatie-instelling of groepsmanager contacteren die een audit ter plaatse komt doen om te zien of u voldoet aan de PEFC-Chain of Custody-standaard.