fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Een nieuw leven voor hout van oude schuren

Mar 15 2018


“Iedere plank heeft een eigen verhaal”


Recuperatie zit meer en meer in de lift. Ook voor hout. Een duurzame oplossing, want de CO2 die gestockeerd zit in het hout, blijft op die manier nog eens honderden jaren opgeslagen. Het PEFC-gecertificeerde bedrijf Bois Antique biedt producten aan die vervaardigd zijn uit hout afkomstig van oude schuren, boerderijen en molens. Een mooi verhaal dat zaakvoerder Milu Voicu ons gepassioneerd uit de doeken doet.


Bois Antique Table et chaisesJe hebt in eerste instantie een passie voor het bos. Is dit een passie uit je kindertijd?

Dat is het zeker. Ik ben geboren in een klein dorp in Roemenië en achter het huis van mijn grootouders was er een bos. Ik heb er eigenlijk het grootste deel van mijn kindertijd en jeugd doorgebracht. Ik trok er op uit om het bos te ontdekken en om er te gaan spelen met mijn vrienden van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. En ik voel me nog steeds enorm aangetrokken tot het bos. Het is een plaats waar ik tot rust kom. Ik kan me er even terugtrekken, ver weg van de dagdagelijkse beslommeringen. Noem het misschien mijn geheime bron van energie en evenwicht. En mijn voorliefde voor het bos is onlosmakelijk verbonden met mijn voorliefde voor hout. Hout wekt een speciaal gevoel bij me op omdat het afkomstig is van een levend product. Bovendien heeft hout een verhaal te vertellen en dat vind ik enorm boeiend.


En iedere plank is uniek...

Inderdaad. Hout kan ten eerste ongelimiteerd gebruikt worden in alle decoratieprojecten, in het produceren van meubels, in kunst en in nog veel meer. Het bijzondere is dat het hout zeer gedivesifieerd is. Geen enkel meubel die met de hand gemaakt werd, is identiek.


Uw bedrijf Bois Antique, opgericht in 2011, werkt louter met recuperatiemateriaal. Vanwaar dit idee?

Vanaf het begin was het de bedoeling om een bijdrage te leveren aan het behoud van onze natuurlijke bronnen, in dit geval de bossen. Dit kan onder andere door oud hout te hergebruiken. Dit hout verkrijgen we door de afbraak van oude gebouwen, zoals schuren, boerderijen, molens... Recuperatiehout is van goede kwaliteit en bovendien is het een rendabel materiaal voor nieuwe gebouwen. Ik ben er dus in geslaagd om de menselijke en milieuwaarden te integreren in de economische aspecten.


Hebben we het dan over lokaal hout?

Onze afbraakwerken en productieateliers bevinden zich in vier Europese landen, namelijk Roemenië, Polen, Tjechië en Slovakije. We kunnen dus wel stellen dat het gaat over lokaal hout en niet over hout van de andere kant van de wereld. Voor ons is het ook belangrijk om te werken met ateliers ter plaatse en dus ook de lokale economie ter plaatse te stimuleren.


Het verhaal van de afbraak is niet zo’n simpel verhaal?

Neen. Recuperatie van oud hout is minitieus werk en vraagt kennis van zaken. Het afbraakproces dient met zorg te gebeuren, zonder planken te beschadigen. Bovendien dienen alle nagels en ander materiaal verwijderd te worden. Deze materialen houden we eveneens opzij voor recyclage. Eenmaal afgebroken, dient het hout opgeslagen te worden op een droge plaats. Tenslotte wordt - op maat van de klant - een nieuw product gemaakt met het oude hout. Dit gaat gepaard met verschillende behandelingen en afwerkingen.


En elke plank draagt zijn eigen verhaal met zich mee.

Inderdaad, dat vind ik sowieso een bijzonder aspect van onze producten. Iedere plank heeft zijn verhaal door zijn afkomst en iedere plank is uniek. Dit laat ook toe om zeer creatief met het materiaal om te gaan en te gaan spelen met kleuren, motieven, houtsoorten...


Tot welke producten verwerken jullie het oude hout?

Ons gamma is door de jaren heen enorm uitgebreid en nu bieden we producten aan die zich perfect lenen voor alle soorten projecten, of het nu over een renovatie, een nieuwbouw of een kleine opfrissing gaat. We hebben vier grote categorieën producten. De wandbekleding, zowel voor binnen als voor buiten. Verder maken we deuren, ook zowel voor binnen als buiten. Dan hebben we ook plaatmateriaal in ons gamma, bijvoorbeeld voor het maken van een keuken of een tafel. Tenslotte zijn er de planken, die bijvoorbeeld als vloerbekleding aangewend kunnen worden. En zoals gezegd: alles op maat van de klant.


Die zowel in rustieke als in moderne projecten geïnegreerd kunnen worden...

Ja, ik sta soms versteld van de creativiteit van architecten. De mix van kleuren, bijvoorbeeld om een wand te bekleden, is zeer populair, in alle stijlen. Je kunt met bijvoorbeeld ons plaatmateriaal ook zeer strak gaan en dit hout gaan gebruiken voor een keuken die geïntegreerd wordt in een moderne woning. Oud hout van de els bijvoorbeeld leent zich uitermate goed voor hedendaagse, moderne designprojecten. Een binnenmuur bekleed in recuperatiehout kan ook een woning volledig veranderen. En ook mooi meegenomen: hout in een woning is heel gezond omdat het werkt als een filter.


Zijn er projecten waar je uiterst fier op bent?

Dat zijn er uiteraard veel, maar ik heb vooral een bijzondere herinnering aan één van onze eerste grote projecten.Het ging om het integreren van oud hout in een hedendaagse vakantiewoning in Zuid-Frankrijk. Het huis was gelegen in een schitterende regio, midden de natuur. De eigenaar was verliefd geworden op onze producten en wilde oud hout gebruiken voor de muren, plafonds, vloeren en zelfs voor zijn bad. We hebben alles op maat gemaakt en daar met heel team zes weken gewerkt. Er zaten heel leuke aspecten in dat project, zoals de woonkamer met oude balken in eik die minimum 200 jaar oud waren. De badkamer was de eyecather want we hebben hier een originele deur van een schuur in geïnstalleerd. Dit project heeft ons vooral de vele mogelijkheden van ons materiaal doen ontdekken.


En jullie zetten voor 100% in op duurzaamheid. Vandaar ook jullie keuze voor de PEFC -certificatie?

Ik vind het uiterst belangrijk om PEFC-gecertificeerd hout te verkopen. Duurzaam bosbeheer past volledig in de visie van ons bedrijf. Bovendien kunnen we ons zo ook onderscheiden van de concurrentie. Wij hebben trouwens al heel wat projecten aan onze neus zien voorbij gaan omdat we niet beschikten over een eigen PEFC-certificaat, de fameuse Chain of Custody. Voor openbare projecten wordt enkel nog gelabeld hout gevraad en zonder eigen certificaat, kunnen wij hier uiteraard niet aan voldoen. Nu bieden we producten aan die 100% gerecycleerd en PEFC-gecertificeerd zijn. Op deze manier kunnen we onze klanten bewijzen dat we een bijdrage leveren voor de toekomst van onze bossen en dat is belangrijk.


Was het behalen van een PEFC-certificaat een zware last voor jullie bedrijf?

Dat viel al bij al wel mee. We hebben een uitstekende begeleiding gekregen van PEFC en van de groepsmanager. Ik heb hier alleen maar lovende woorden voor. Ik voelde ook onmiddellijk dat de visie van PEFC bij ons bedrijf past, dus heb ik ook geen moment getwijfeld om op de kar te springen.


En wat zijn de tekomstplannen?

We zullen dit jaar een showroom openen in België, zodat de klanten de producten ook echt kunnen voelen. Daarmee gaan we ook breder op de markt. Totnogtoe zijn we vooral actief op de professionele markt, maar we willen onze pijlen nu ook richten op de particulieren. Het is de bedoeling dat we dan ook nog meer inzeten op technische adviesverlening.


www.boisantique.eu

 

 

 

 Bois & Habitat

Van 23 tot en met 26 maart staat in Namen de beurs Bois & Habitat op het programma. Deze beurs staat volledig in het teken van bouwen en inrichten met hout. Je vindt hier meer dan 180 toonaangevende ondernemingen die hun passie voor hout delen met de bezoekers onder één dak. PEFC Belgium, het label voor duurzaam bosbeheer, organiseert naar jaarlijkse traditie de grote bezoekerswedstrijd. Hiervoor ging de vzw een partnerovereenkomst aan met het PEFC-gecertificeerde bedrijf Bois Antique. Wie enkele vragen over PEFC juist oplost, maakt kans op een schitterende eettafel in oude eik (waarde 2855 euro) of een koffietafel vervaardigd uit oude eiken treinbilzen (waarde 1930 euro). Deelnemen aan de wedstrijd kan ter plaatse (stand 2015-2017) of via het deelnemingsformulier dat op de website van PEFC Belgium zal verschijnen. PEFC Belgium heeft ook vrijkaarten liggen. Hou de website www.pefc.be in de gaten of schrijf je in op hun nieuwsbrief.

 

 

 

 

 

(Mieke Vercruijsse / foto’s (c) Bois Antique)