fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

CO2-neutraal laboratorium in Nottingham

May 18 2020

Op het bekroonde Innovation Park van de Engelse Universiteit van Nottingham staat het GSK CO2-neutrale laboratorium voor duurzame chemie. Binnen de muren wordt sinds de opening gewerkt aan verduurzaming van de chemische industrie, maar ook het gebouw zelf is volledig klimaatneutraal. Dat is mede gelukt dankzij het gebruik van PEFC-gecertificeerd hout.

Centre for Sustainable Chemistry 031016 170 600 450 copyright bk structures binderholz© b&k structures / binderholz

Het gebouw beslaat 4500 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen en bestaat onder meer uit een laboratoriumruimte voor ongeveer honderd onderzoekers, speciale instrumentenkamers en een leslaboratorium voor studenten. Het pand is opgetrokken uit massief PEFC-gecertificeerd hout, wat zorgt voor de opslag van warmte en een evenwichtig binnenklimaat, wat weer goed is voor de gezondheid van medewerkers. De benodigde energie om het lab draaiende te houden, komt van zeer geavanceerde zonnepanelen en uit biomassa. Daarnaast zijn er uiteraard veel maatregelen genomen om het energieverbruik te verlagen. De overtollige energie wordt teruggeleverd aan het lokale elektriciteitsnetwerk. In 25 jaar zal dat voldoende zijn om de koolstof die vrijkomt bij de bouw van het laboratorium te compenseren. Koolstofreductie is de belangrijkste overweging geweest om hout te gebruiken.

Zowel het houten frame als de wandlambrisering zijn te zien zonder vreemde afwerkingsmaterialen. De buitenkant is bekleed met een combinatie van Western Red Cedar en Single Fired Terracottapanelen. Het hout dat is gebruikt voor het frame, de muren en de vloeren is per schip aangevoerd uit Europa. Alleen zo kon worden voldaan aan de strenge LEED-eisen.

Het GSK-laboratorium wil een katalysator zijn voor nieuwe samenwerking op het gebied van onderzoek naar duurzame chemie. Het lab wil ook fungeren als een regionaal knooppunt voor scheikundeonderwijs, waar lokale scholen en hogescholen toegang hebben tot werklaboratoria en hoogwaardige technische ondersteuning.

Project: GSK CO2-neutraal laboratorium voor duurzame chemie
Plaats: Nottingham (Engeland)
Start bouw: 2015
Officiële opening: 27 februari 2017
Opdrachtgever: Universiteit van Nottingham

Architecten: FDG – The Fairhursts Design Group (Engeland)
Uitvoering: B&K Structures (Engeland) in samenwerking met de firma binderholz (Oostenrijk), welke beiden PEFC Chain of Custody gecertificeerd zijn
Investering: 15,8 miljoen Britse ponden (18,1 miljoen euro)
Prijzen: hoogste onderscheiding BREEAM (British Sustainability Certificate) en LEED Environmental Certificate, RIBA East Midlands Award 2018, RIBA East Midlands Sustainability Award 2018