fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Stadsmoestuin: duurzaamheid ten top

Nov 02 2017

 
Warenhuisketen Delhaize pakt uit met een Belgische primeur in de voedingsindustrie: een stadsmoestuin op het dak van één van haar supermarkten. Het hout dat werd gebruikt om de moestuin en de rest van het dak in te richten, is thermowood-hout met PEFC-label.

Geef toe, lokaler kan het niet: van het dak in de rayon. Met dit initiatief wil Delhaize nog meer inzetten op haar engagement tot de duurzaamheid en versheid van haar bevoorrading. Het is de eerste speler van de Belgische grootdistributie die de stap naar een ultrakort circuit heeft gezet. Delhaize heeft de ambitie om dit project dat gelanceerd werd in Elsene, op termijn uit te breiden naar andere supermarkten.

20171018 JOR 3825
© Delhaize

Een jaar lang zwoegen

Deze stadsmoestuin van 360 m2 zag het levenslicht na een jaar hard zwoegen. Alles wat geoogst wordt in deze moestuin zal meteen verkocht worden in de winkel. De helft van de voorziene oppervlakte zal gebruikt worden voor een openluchtmoestuin en de andere helft voor een serre. In deze serre kunnen groenten gekweekt worden en kan het seizoen wat verlengd worden.

 Educatief programma

Maar dit project staat voor meer dan een moestuin op een dak. Delhaize wil ook de nadruk leggen op het belang van dit soort projecten via een educatief programma vanaf het volgende seizoen in 2018, met ateliers voor schoolgroepen en volwassenen.

 Prioriteit voor duurzaamheid

Duurzaamheid is één van de prioriteiten van de warenhuisketen waarbij volgende objectieven vooropgesteld werden:

  • de klemtoon leggen op het lokale aspect van de producten
  • zich lokaal integreren in het buurtleven
  • de CO2-uitstoot van transport beperken

Naast de mogelijkheden die dit korte circuit biedt op vlak van duurzaamheid, is dit filiaal  uitgerust met nieuwe technische installaties waardoor onder andere de warmte van de koelinstallaties kan worden gerecupereerd om de serre te verwarmen. Er werden ook zonnepanelen op het dak gezet. Het hout dat werd gebruikt om de moestuin en de rest van het dak in te richten, is thermowood-hout met PEFC-label. Om chemische processen te vermijden, kreeg dit hout een hittebehandeling.