fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Patriculiere woning in PEFC-hout

May 08 2017

"Hout straalt warmte uit"

Projet Sébastien Jandrain


Dat Sébastien Jandrain een Handige Harry is, is het minste wat we van hem kunnen zeggen. Hij stak de handen uit de mouwen om zijn huis grotendeels eigenhandig te bouwen en koos hierbij resoluut voor PEFC-gelabeld hout.

In het landelijke Emines (provincie Namen) woont Sébastien met zijn vrouw en drie kinderen in een gloednieuw huis. Bij het binnenstappen van deze woning valt onmiddellijk de heerlijke geur van hout op. "Je ruikt epicea en douglas", vertelt Sébastien. "Ideaal om te gebruiken in constructies. Er is een grote hoeveelheid van op de markt. Ik vind het belangrijk naaldhout te gebruiken, want loofhout is veel nobeler en wordt beter gehouden voor meubels, schrijnwerk en vloerbekleding", legt hij uit. In het huis werd gebruik gemaakt van gelamelleerd en Cross Laminated hout. Het is dus geperst en geplakt, zowel verticaal als horizontaal waardoor het heel sterk is. "Ik heb er een laag waterverf over gedaan waarin je het uitzicht van het hout nog steeds hebt, maar waarbij ik vermijd dat het vergeelt. Het visuele effect van het hout blijft behouden en dat vind ik belangrijk", gaat hij verder.

Sébastien deed een groot deel van de werken aan het huis zelf. "Uitgezonderd de ruwbouw, de dakwerken en het metselwerk. Al de rest komt in kit van een PEFC-gecertificeerd bedrijf uit Duitsland. Ik heb wat vrienden opgetrommeld en in twee dagen stonden alle muren recht", vertelt hij trots.

Met de bouw van een eigen huis heeft Sébastien een kinderdroom waargemaakt. "Ik heb er als kind altijd al van gedroomd om een houten huisje te kunnen bouwen. En kijk wat het nu geworden is: een gezinswoning", lacht hij. Het idee is er dus niet van de ene dag op de andere gekomen. "Neen hoor, het is een project van lange adem. Ik heb het idee eerst vijf jaar laten rijpen vooraleer ik ermee begon." Sébastien is een liefhebber van hout. "Ik ben er ook beroepshalve mee bezig. Als bio-ingenieur ben ik enerzijds leerkracht bosbouw en anderzijds bosexpert. Ik laat me dus onderdompelen in het bos en het is dan ook niet verwonderlijk dat ik voor mijn huis voor hout als materiaal kies. Hout straalt warmte uit", gaat hij verder. "Bovendien is hout een duurzaam materiaal. Het slaat koolstof op, dus is het gebruik van hout goed voor de natuur. Ik vind het belangrijk om te kiezen voor duurzaamheid in de brede zin van het woord. De bedoeling is ook dat ons huis hier langer dan 10 jaar staat, dus is een duurzame bouwmethode cruciaal. Ik heb me dan ook goed geïnformeerd om geen sprong in het onbekende te wagen." Bij duurzaamheid hoort ook PEFC... "Uiteraard! Het is voor mij niet meer dan logisch om voor PEFC-hout te kiezen en dus een beroep te doen op een PEFC-gecertificeerd bedrijf. Het certificaat geeft me de garantie dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen."
Maar de buitenkant van het huis is niet in hout... "Neen, dat is opgetrokken in steen omwille van stedebouwkundige beperkingen. Ik had hier ook graag met hout gewerkt, maar goed, we dienen ons aan bepaalde regels te houden hé."

En hoe zit het dan met de kostprijs? "Dit huis is zeker niet duurder dan een huis gebouw met de traditionele bouwstijl. Integendeel zelfs. Uiteraard hebben we de kostprijs ook kunnen drukken door veel zelf te doen", vertelt hij. En of het evenwaardig is? "Ja hoor, het heeft dezelfde sterkte en isolatievermogen dan een traditioneel huis. En bovendien is het nog duurzaam ook. Mooi meegenomen, toch?", lacht hij.