fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Mooie houten hostel vlakbij spectaculaire Klimbos

Mar 23 2016

Personal-Architecture-bergenopzoom-stayokay-6Het Stayokay hostel in Bergen op Zoom ligt midden in een bos vlakbij het spectaculaire Klimbos. Het oude gebouw heeft plaats gemaakt voor duurzame, goed geïsoleerde nieuwbouw. Energiezuinige installaties, met heide begroeide daken, PEFC-gelabeld hout en zelfs een oplaadpaal voor elektrische auto’s midden in het bos. In het splinternieuwe hoofdgebouw wordt gebruikgemaakt van bio-based producten en hergebruikte sloopmaterialen uit het oude gebouw.  

Architecten Sander van Schaik Maarten Polkamp van Personal Architecture (PA) uit Rotterdam hadden vergunningtechnisch gezien een hoogtebeperking, maar wilden wel ruimte creëren. Ook moesten de vloeren van binnen naar buiten doorlopen. PA attendeerde constructeur IMd op de mogelijkheden van Kerto-Ripa. Constructeur IMd stelde voor om dan de zogenaamde plaatoplegging toe te passen voor de ca. 5m die de vloeren moeten overspannen. Hierdoor vallen de balken tussen de staalconstructie wat een forse hoogte winst oplevert. Zij waren op de hoogte van deze slimme mogelijkheid van de houten kanaalplaten Metsä.

Bij deze constructiewijze vallen de vloerbalken tussen de stalen ringbalk. Naast een hoogtebesparing van ca. 36cm, zorgt deze constructiewijze er ook voor dat er minder m² gevelbekleding toegepast hoeft te worden. De crux voor deze plaatoplegging zit in het feit dat de hoogwaardige Kerto-S ribben constructief verlijmd worden met de Kerto-Q bovenplaat. Dit levert een zodanig sterk geheel op dat er ook de schijfwerking uitgehaald kan worden. Iets wat de constructeur IMd aansprak. De architect kon door de stijve opbouw een hoog comfort garanderen aan de gebruikers van het pand. De totale hoogte van de vloerconstructie is ca. 390mm, tevens is hier het dak ook opgebouwd met de Finse houten kanaalplaat.

Extra ontwerp informatie

Duurzaam, demontabel en multifunctioneel gebouw waarin het hostel, 'het Klimbos' en het natuur- milieu- en educatiecentrum naadloos in elkaar overgaan. Het gebouw dankt haar compactheid aan een ver doorgevoerd dubbel en meervoudig ruimtegebruik waarbij functies worden gedeeld en gebruik wordt gemaakt van elkaars voorzieningen. Resultaat is lagere bouw- en exploitatiekosten enerzijds, en een sterke synergie tussen functies en doelgroepen anderzijds.

Door de verdieping te verschuiven ten opzichte van de begane grond ontstaat een heldere en expressieve hoofdvorm die tegelijkertijd uiterst functioneel is; op de begane grond ontstaan beschutte terrassen en op de verdieping een beloopbaar heide dak. De overstekken vergroten de transparantie van de verdiepingshoge puien en voorkomen dat het gebouw te veel opwarmt.

De bestaande kelder is hergebruikt door een deel van de nieuwbouw hierop te laten afdragen. De kelder is daarom qua gebruik geïntegreerd in de nieuwbouw door er onder andere de installaties in te plaatsen.

Duurzaamheidsprestatie

In de ontwerpfase heeft IMd milieulastberekeningen van diverse constructieve varianten gemaakt om zo samen met de architect tot de laagste ‘overall’ milieubelasting te komen. Zo is er gekozen voor koudgewalste C-profielen. Die zijn extreem licht en kosten veel minder materiaal en energie om te maken dan warmgewalste profielen.

Andere constructieonderdelen zijn gelamineerde houten kolommen en eveneens houten Kerto-Ripa vloeren die volledig zijn geprefabriceerd. De oude houten spanten uit de te slopen Stayokay worden gebruikt om meubilair van te maken.

Al het hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen die PEFC- gecertificeerd zijn. De hoeveelheid hout die is gebruikt voor de Ripa’s slaat ca. 20 ton CO2 op; dit staat gelijk aan het elektraverbruik van 20 huishoudens in 1 jaar (bron: rekenmodule NBVT).

 

Bron: MetsäWood