fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Passiefschool evolueert mee met het kind

Feb 08 2016

 MG 3552Aan het Antwerpse Park Spoor Noord prijkt sinds enkele maanden de nieuwe passiefschool Hardenvoort. Bij de bouw werd rekening gehouden met duurzaamheid. Zo werd onder meer het buitenschrijnwerk uitgevoerd in PEFC-gecertificeerde dark red meranti. De witte gevelbekleding en het feit dat de school meegroeit met het kind zijn twee bijzonderheden van het gebouw.  

 

Stapelprincipe

Het is BURO II & ARCHI+I die instond voor het ontwerp van het unieke passiefgebouw. Het gebouw is zo opgevat dat het meegroeit met het kind. De kleutertjes starten op de gelijkvloerse verdieping in een geborgen omgeving. Hoe meer ze opschuiven in het leerjaar en later het secundair, hoe hoger ze zich letterlijk in het gebouw gaan bevinden en hoe opener hun uitzicht wordt. Leerlingen uit het middelbaar onderwijs krijgen een wijds uitzicht over de stad. Niet enkel de klaslokalen bevinden zich op de verschillende niveaus, ook de speelplaatsen zijn gestapeld.
Leerlingen kunnen tot het zesde middelbaar terecht in de school waarbij de nadruk de laatste zes jaar ligt op wetenschappelijke richtingen. In totaal kunnen zo’n 600 leerlingen hier schoollopen.

PEFC-gecertificeerde meranti

Campus Hardenvoort is een mooi ogend gebouw waarbij de witte gevel uit architectonisch beton een mooi contrast vormt met de profielen in nemesuhout (dark red meranti). Bij de houtkeuze werd uiteraard ook de ecologische impact beperkt. Het hout voor zowel de ramen als de afsluitingen en luifels is PEFC-gecertificeerd. Dit betekent dat het hout afkomstig is uit PEFC-gecertificeerde bossen waar aan verantwoorde bosbouw gedaan wordt. Het is het PEFC-gecertificeerde bedrijf Denderwood dat de levering van het PEFC-gecertificeerde hout voorzag.

Multifunctioneel gebouw

De school heeft zowel voor haar eigen werking als voor de buurtwerking een aantal gemeenschappelijke ruimtes. Voor de eigen werking betreft het klaslokalen die multi-inzetbaar gemaakt zijn. Daarnaast kunnen ook buurtbewoners gebruikmaken van enkele delen van de school. Zo is de sporthal, de eetzaal, de leskeuken en een deel van de speelplaats toegankelijk voor hen.

Weer een mooi voorbeeld van een school met een hart voor onze toekomstige generaties én onze bossen.

Foto © Denderwood