fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

De Roma duurzaam gerenoveerd

Feb 01 2016

Roma paint c Paul JongeneelenDe Roma in Antwerpen dateert uit de jaren begin dertig van de vorige eeuw en was met zijn duizend achthonderd zitjes ooit de grootste cinema van Antwerpen. Na enkele decennia verkommering, werd de zaal in 2002 nieuw leven ingeblazen, maar de sporen van jarenlange leegstand bleven voelbaar. Daarom is het cinemagebouw deze zomer aan de binnen- en buitenkant grondig aangepakt. Hierbij werd heel wat PEFC-gelabeld hout gebruikt.

Tijdens de grondige renovatie moest ook de 86 jaar oude houten vloer van het balkon, inclusief 442 zetels, vervangen worden. Gezien de drukke agenda van de ROMA moest alles dit in een zeer kort tijdsbestek tijdens de zomersluiting van 2015 plaatsvinden. DMT architecten deed een beroep op de Nederlandse houtproducent Metsä Wood en opteerde voor het Kerto tribune concept. Voordeel van dit systeem, met als basis het ultra sterke Kerto, is dat er met een homogene opbouw van de op- een aantreden wordt gewerkt en door de hoge mate van prefabricage snel een zaal voorzien kan worden van de basisconstructie. Zo kreeg de zaal dus snel haar publieke functie terug en speelt ze opnieuw haar rol in het culturele leven in Borgerhout en de hele Antwerpse omgeving.

 

Kerto

Kerto is hoogwaardige gelamineerd fineerhout. Het kan op ontelbare wijzen worden toegepast; van dakbeschot tot nokgording en van vloer tot wand. Het product is 2,5x sterker dan standaard balkhout en 1,5x sterker dan constructietriplex. Door de industriële productie heeft het materiaal daarnaast een hoge maatvastheid. Het materiaal kan eenvoudig bewerkt worden en is relatief licht van gewicht. Beschikbaar in lengtes tot en met 24m! Al het ingezette hout door Metsä is PEFC- gecertificeerd.

 

Foto © Paul Jongeneelen