fbpx

Size 1 PEFC 20 Years logo ENG Colour on transparent bg 150dpi RGB

 

Exclusieve cottages in PEFC-hout

Dec 02 2015

23 Your Nature Feuille TerrasseIn Antoing (provincie Henegouwen) strekt zich het prachtige domein ‘Bois de Péronnes’ uit over 280 hectare meren en bossen. Momenteel wordt daar het project ‘Your Nature’ uitgewerkt, een uniek eco-resort dat bestaat uit 193 exclusieve cottages die volledig geïnspireerd zijn op de natuur. Voor het project werd gekozen voor PEFC-gelabeld hout.

Het domein ‘Bois de Péronnes’ bestaat uit zeven meren en wordt bevolkt door een bijzonder rijke flora en fauna waaronder niet minder dan 2.500 geregistreerde bomen in de zone waar de huizen worden gebouwd en meer dan 40 verschillende volgelsoorten. Het toeristische project Your Nature heeft als uitgangspunt het bos onaangetast te laten en het ecosysteem te beschermen.

De cottages worden 100% van sparrenhout gemaakt dat afkomstig is uit de Ardense PEFC-gecertificeerde bossen. Drie PEFC-gecertificeerde bedrijven worden in het project betrokken. Mobic (www.mobicsa.be) staat in voor de ruwbouw, Riche (www.chassisriche.be) voor de ramen en Stabilame (www.stabilame.be).

Respect voor de natuur

Door de overtuiging dat de haalbaarheid van een economisch project ligt in het vermogen om de milieucriteria volledig te integreren, is respect voor het ecosysteem van het domein een onvoorwaardelijke conditie voor het Your Nature project.

In de praktijk vertaalt dit zich als volgt:

  • 2.500 bomen werden topografisch vastgelegd om er voor te zorgen dat er alleen cottages worden geplaatst in zones waar het bos dat toelaat.
  • Meer dan 95% van de bosoppervlakte is beschermd ; lage implantatiegraad van huizen; beperkte bewerking van de grond (minimale kap- en snoeiactiviteiten, kappen van bomen zelfs tegen betaling).
  • De cottages worden gebouwd op funderingspalen, om de impact op het milieu te beperken – geen grondwerken om de impact op de bodemgrond te beperken.
  • De werken op het terrein houden rekening met de periodes van nesting en van reproductie van de diersoorten.
  • De cottages zijn 100% van PEFC-gelabeld hout gemaakt en hebben een lage energieklasse (A).
  • Het eco-resort zal meer energie genereren dan dat het zal verbruiken, door het gebruik van een combinatie van zonnepanelen en windenergie, wat zal resulteren in een positieve energiebalans.
  • Over het hele park wordt het regenwater gerecupereerd en gebruikt om de valleien te bewateren en terug te laten stromen in de bestaande lagunes.
  • Op het park wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van zachte mobiliteit: fietsen / elektrische golfkarretjes / bootjes.
  • De voedselvoorziening komt hoofdzakelijk uit lokale-regionale en/of biologische landbouw.
  • Bij iedere marketing- en communicatieactiviteit is het respect voor het milieu een prioriteit.

De officiële opening van het project wordt voorzien in juli 2017.